Novosti

Ekskluzivni podaci sajta Booking: Ruse najviše zanimaju stanovi na dan u Srbiji, a Kinezima se gubi svaki trag od 2019.

Komentari

Autor: Tara Tomović

09/10/2021

-

18:27

Ekskluzivni podaci sajta Booking: Ruse najviše zanimaju stanovi na dan u Srbiji, a Kinezima se gubi svaki trag od 2019.
Unsplash/Logo - Copyright Unsplash/Logo

veličina teksta

Aa Aa

Od malog holandskog startapa, osnovanog 1996. godine u Amsterdamu, platforma booking.com prerasla je u jednu od vodećih svetskih kompanija za povezivanje miliona putnika koji traže smeštaj na željenoj destinaciji.

Kao što većina putnika, koja putuje iz Srbije u inostranstvo u sopstvenoj režiji takođe traži smeštaj preko bukinga, isti je slučaj sa strancima koji dolaze u našu zemlju.

Sada je booking.com ekskluzivno podelio sa čitaocima Euronews Srbija statistiku o tome kakvu vrstu smeštaja strani turisti najviše traže u Srbiji, gde ga rezervišu, ali i iz kojih zemalja dolaze.

Očekivano, preferencije stranih putnika najviše se vezuju za Beograd, ali je zanimljivo da su se trendovi menjali u prethodne tri godine i, svakako pod uticajem pandemije koronavirusa.

Dok je 2019. godine najviše korisnika iz Nemačke rezervisalo smeštaj u našoj zemlji, u 2020. posetioci iz Bosne i Hercegovine bili su na prvom mestu. Od početka 2021. godine pak, najviše korisnika iz Rusije rezerviše smeštaj u Srbiji.

Osim toga, 2019. godine na drugom mestu na top listi nacija bili su Kinezi, dok se u 2020. i 2021. nisu ni u prvih pet.

Što se tiče najtraženijih destinacija u Srbiji, Beograd je tokom sve tri godine bio prvi izbor za smeštaj, dok se ostatak liste menjao zavisno i od situacije u svetu.

Naime, 2019. godine na drugom mestu najtraženijih destinacija u Srbiji nalazio se Novi Sad, dok je ove godine, a pretpostavljamo usled pandemije koronavirusa i manjka stranih gostiju na Egzit festivalu, to bio Zlatibor koji je biralo najviše domaćih turista.

Novi Sad se u 2020. i 2021. nalazio na trećem mestu najtraženijih destinacija, dok je Kopaonik 2020. bio na četvrtom, a ove godine je na petom mestu.

Ono što je pak zajedničko za sve tri godine jeste da strani turisti najviše preferiraju tzv. stan na dan kao vrstu smeštaja ili studio apartmane koji su ubedljivo najtraženiji.

Na drugom mestu nalaze se hoteli, a potom sobe u privatnim kućama. Na trećem mestu je usluga Bed & Breakfast, odnosno prenoćište u pansionu ili hotelu sa doručkom. Tek na petom mestu, kao najpovoljnija opcija našli su se hosteli.

2020. kobna za srpski turizam

Tokom 2020. godine u kojoj je pandemija koronavirusa definitivno teško pogodila industriju turizma, Srbija je brojala ukupno 1.820.021 dolazak turista, od čega su 445.711 činile posete stranaca, objavio je Republički zavod za statistiku Srbije povodom Svetskog dana turizma koji je obeležen 27. septembra.

Stranci su u najvećem broju posećivali srpsku prestonicu dok su domaćim turistima najprivlačnije destinacije bile banje i planine Srbije.

Naime, više od polovine stranih turista u Srbiji posetilo je Beograd, dok je Novi Sad obišlo 7,8 odsto njih. Među inostranim posetiocima takođe je bio popularan planinski turizam (12 odsto), a oko 31.200 stranaca (7 odsto) posetilo je banje Srbije.

 

Strani turisti su najviše noćili u Beogradu, a domaći u banjama i u planinskim mestima. Zavod je takođe objavio iz koje zemlje su turisti koji su ostvarili najviše noćenja u Srbiji tokom 2020. godine. Na prvom mestu je Bosna i Hercegovina, koju su pratile Turska, Ruska Federacija, Crna Gora, pa Rumunija.

Avgust 2021 - druga priča

U Srbiji je u avgustu 2021. godine boravilo 390.367 turista, što je za 32,6 posto više nego u istom mesecu prošle godine, prema preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Oni su u posmatranom mesecu ostvarili više od 1,33 miliona noćenja, što je porast od 23,3 procenta na godišnjem nivou.

U avgustu je broj noćenja domaćih turista bio manji za 3,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je broj noćenja stranih turista skočio za 359,7 procenata.

 

Komentari (0)

Putovanja