Novosti

Da li buster doza menja uslove putovanja za građane Srbije - gde se može ako smo posle dva Sinofarma primili Fajzer?

Komentari

Autor: Tila Milenović

30/10/2021

-

17:11

Da li buster doza menja uslove putovanja za građane Srbije - gde se može ako smo posle dva Sinofarma primili Fajzer?
Da li buster doza menja uslove putovanja za građane Srbije - gde se može ako smo posle dva Sinofarma primili Fajzer? - Copyright Tanjug/BEG AIRPORT, Tanjug/Aleksandar Ćirić, EPA/LUCA ZENNARO, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Otkako je na proleće počelo korišćenje kovid pasoša, mnoge države Evropske unije prihvatale su samo potvrde o vakcinaciji sa cepivom koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Tu spadaju Fajzer, Moderna, Džonson & Džonson i AstraZeneka.

Međutim, u Srbiji su dostupne dve vakcine koje EMA i dalje nije odobrila, a to su kineska Sinofarm i ruska Sputnjik V, te putnici koji su primili neku od tih vakcina nisu mogli da putuju u mnoge zemlje ili im je bio potreban PCR test za ulazak u njih.

Međutim, odnedavno dostupne su i treće buster doze u Srbiji, a osobe koje su primile kinesku Sinofarm vakcinu sada mogu da prime treću dozu cepiva Fajzer/Biontek. Takođe,  u međuvremenu su mnoge države prihvatile i kovid propusnice cepiva koje je odobrila i Svetska zdravstvena ogranizacija (SZO) u koje spada i Sinofarm vakcina.

Kako buster doza može da promeni uslove za ulazak u određene evropske države?

Francuska je nedavno promenila uslove ulaska za državljane Srbije, te svi koji su ranije primili dve doze Sinofarm vakcine, a zatim dobili mRNK vakcinu (Moderna ili Fajzer/Biontek), kao buster dozu mogu da putuju u tu državu.

Ipak, druge države u koje mogu da putuju samo ukoliko su primili vakcinu koja je prihvatila Evropska agencija za lekove (EMA) – Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Džonson i Džonson – i dalje nisu ažurirala pravila uzimajući u obzir treće buster doze.

Nemačka i Belgija pri ulasku i dalje prihvataju samo potvrde o vakcinaciji isključivo sa cepivima koje je prihvatila EMA. Iako Nemačka prihvata kombinovanje vakcina, kako je Ambasada Nemačke potvrdila za Euronews Srbija - za ulazak se ne prihvata kombinacija vakcina koje nije odobrila EMA. To bi značilo da ukoliko je neko primio dve kineske Sinofarm vakcine i jednu buster dozu cepiva Fajzer/Biontek ne može ući u Nemačku.

Johanna Geron/Pool Photo via AP; AP/Darko Bandic

 

Takođe, bez obzira na treću dozu, državljani Srbije ne mogu da uđu u Belgiju ukoliko nisu primili dve doze vakcine prihvaćene od strane EMA ili ukoliko imaju potvrdu o esencijalnom putovanju.

Mnoge države prihvataju Sinofarm

Otkako je Svetska zdravstvena ogranizacija odobrila dve kineske vakcine Sinofarm i Sinovak, mnoge države tokom ulaska prihvataju i potvrde osoba koje su primile ta cepiva.

Tako svi građani Srbije koji su primile Sinofarm vakcinu mogu da putuju u Austriju, Švajcarsku, Finsku, Holandiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Ukrajinu, Kipar, Sloveniju i Španiju.

Pored Sinofarma i rusku vakcinu Sputnjik V prihvataju Kipar, Slovenija, Crna Gora i Hrvatska. Takođe, Estonija prihvata sve vakcine odobrene u Srbiji. Svi koji putuju na Kipar pri dolasku mogu da budu nasumično testirani o svom trošku.

Ipak, važno je naglasiti da za putovanje u Hrvatsku, svako mora da poseduje dokaz o posebno opravdanom razlogu putovanja.

Gde možemo da putujemo bez ograničenja, a gde ne uopšte?

Državljani Srbije mogu bez ikakvog ograničenja i bez kovid dokumenata u Mađarsku, kao i Bosnu i Hercegovinu.

S druge strane, u neke evropske zemlje državljani Srbije ne mogu uopšte da putuju, ili bar ne na turistička putovanja, bez obzira na to koju su vakcinu primili.

U susednu Bugarsku nam nije dozvoljen ulazak. Naravno i za to pravilo postoje izuzeci kao što su putnici u tranzitu, radnici, medicinski radnici...

Bez obzira na vakcinaciju, ulazak u Italiju iz Srbije trenutno je dozvoljen isključivo iz poslovnih, zdravstvenih ili krajnje hitnih razloga, odnosno zbog školovanja. Pored toga, sve osobe koje žele da uđu u Italiju moraju da urade PCR ili antigenski test pre ulaska u zemlju, zatim da se podvrgu desetodnevnom karantinu, a posle toga da urade još jedan test.

Srpski državljani uopšte ne mogu da ulaze u Švedsku, kao ni na Maltu, a u Novrešku isključivo iz esencijalnih razloga.

Državljanima Republike Srbije je omogućen ulazak u Portugaliju ukoliko imaju regulisani boravak u Portugaliji ili u nekoj drugoj članici EU ili državi Šengen zone koja nije članica EU. U ostalim slučajevima, državljanima Republike Srbije je dozvoljen ulazak samo u slučaju "nužnih" putovanja. 

Osobama koje nemaju državljanstvo ili boravak nije dozvoljen turistički ili privatan ulazak u Poljsku, već isključivo u svrhu opravdanih putovanja kao što su poslovni put, školovanje ili lečenje.

Komentari (0)

Putovanja