Novosti

Spektakularna ceremonija u Luksoru: Šetalište staro 3.000 godina ponovo zablistalo posle vekova ispod peska

Komentari

Autor: AP/Euronews Srbija

26/11/2021

-

10:35

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Egipat je na ceremoniji koja je održana u četvrtak kasno uveče otvorio obnovljenu aveniju staru gotovo 3.000 godina koja je nekada povezivala slavne hramove Karnak i Luksor u južnom delu zemlje, u nastojanju da potakne turizam, glavni izvor nacionalnog dohotka.

Izgrađena u drevnom gradu Tebi, avenija sfingi otkrivena je na svečanosti za koju su egipatski zvaničnici rekli da je deo kampanje promovisanja Luksora kao jednog od najvećih svetskih muzeja na otvorenom.

Drevna šetališta - poznata kao Avenija sfingi, ali i nazvana Put ovnova i Put bogova - povezuje čuvene hramove Karnak i Luksor u gradu Tebi, koji je bio antički glavni grad Egipta. Veruje se da je to bio put kojim su hodočasnici išli da bi posetili hramove i odali počast svojim božanstvima.

Omeđen statuama ovnova i sfingi na postoljima, drevni put u Luksoru, koji se nalazi na obalama reke Nil i oko 650 kilometara južno od Kaira, proteže u dužini od oko tri kilometra i bio je pod iskopavanjem duže vreme. 

Egipatski predsednik Abdel-Fatah al-Sisi i visoki državni zvaničnici prisustvovali su ceremoniji koja je prikazala drevni verski festival duž 2.700 metara dugačke avenije uz statue sfinge i statue s glavom ovna.

 

Statue i hramovi bili su u središtu velikih restauratorskih radova. Vekovima je ova staza za šetnju koja je bila ograđena statuama bila zatrpana peskom.

Prva statua je iskopana 1949, podsetio je egipatski ministar turizma i antikviteta Kaled al-Enani na svečanosti u hramu u Luksoru.

Od tada je, dodao je, otkopana trećina originalnih statua, a potraga će biti nastavljena .

Mohamed Abd el-Badei, najviši egipatski arheološki zvaničnik, je podsetio da su najstarije ruševine duž puta šest građevina koje je izgradila kraljica Hatšepsut koji datiraju iz 1400. p.n.e.

On je rekao da je, prema hijeroglifima na zidovima jednog od hramova, drevni praznik bio poznat kao „Opet“ i da je obeležen paradama i plesačima u znak proslave bogatstva koje je godišnja poplava Nila donela na polja. 

Egipat se bori da oživi svoju turističku industriju, pogođen višegodišnjim političkim previranjima nakon narodne pobune 2011. koja je zbacila dugogodišnjeg autokratu Hosnija Mubaraka, a u poslednje vreme i pandemije koronavirusa.

U aprilu su vlasti organizovale povorku u kojoj su uz spektakularnu svečanost, 22 drevne kraljevske mumije iz Egipatskog muzeja na trgu Tahrir prebačene u novi kairski muzej u istorijskom području al-Fustat.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Maksa

28.11.2021 14:03

Magični Luksor. Jedva čekam da opet idem u to divno mesto.

Putovanja