Istorija

Arheolozi u Egiptu pronašli izgubljeni hram sunca

Komentari

Autor: Telegraph

14/11/2021

-

16:09

Arheolozi u Egiptu pronašli izgubljeni hram sunca
Abu Korab - Copyright Prinskrin/Youtube/Enigmas of the Ancient World

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi su pronašli drevni hram sunca, treći ikada iskopan na tlu Egipta iz perioda kada su faraoni imali status bogova. Hramovi sunca podizani su u slavu vladara za njihovog života, dok su piramide građene kako bi osigurali da svoj božanski status održe i u zagrobnom životu.

Dr Masimilijano Nuzolo, asistent profesora egiptologije na Akademiji nauka u Varšavi, bio je vođa istraživanja u Abu Gorabu, severno od lokaliteta Abusir.

"Svaki faraon je hteo piramidu kako bi vaskrsao, ali to faraonima pete dinastije nije bilo dovoljno pa su gradili hramove kako bi postali bogovi, bogovi sunca", rekao je dr Nuzolo.

On se fokusirao na jedan od ranije otkrivenih hramova sunca faraona Njusera, koji je Egiptom vladao 30 godina, u 25. veku pre nove ere.

Kopanjem ispod ostataka tog hrama pronađena je osnova stuba napravljena od zemljanih cigala, a kada su odstranjeni pesak i delovi kamena, otkriven je i 60 cm visok stub od krečnjaka.

Prinskrin/Youtube/Enigmas of the Ancient World

 

"Znali smo da se ispod kamenog hrama faraona Njusere nešto nalazi, ali ne znamo da li je reč o delu istog hrama ili potpuno novom hramu. Pretpostavljamo da je to sasvim druga građevina. Možda je to još jedan izgubljeni hram sunca", rekao je tada za britanski Telegraf dr Nuzolo.

Nedugo nakon pronalaska osnove stuba, pronađeno je i tajno skrovište sa posudama za skladištenje piva, koje su se upotrebljavale kao deo rituala prinošenja žrtve bogovima. To je istraživačima dokazalo da se zaista radi o hramu.

Nuzolo je na osnovu prikupljenih dokaza siguran da je reč o hramu sunca, prvom otkrivenom u poslednjih 50 godina.

Smatra se da su svi vladari pete dinastije, sem poslednja dva imali svoje hramove sunca. Oni su bili ispunjeni simbolizmom posvećenom bogu sunca Ra i svaki je imao veliko dvorište sa stubom koji se poklapao sa osom istok-zapad. 

Poput piramida, imali su jedan ulaz i jedan izlaz, a građeni su na zapadnoj obali Nila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin