Aktuelno iz kulture

Skulpture koje piramide u Gizi predstavljaju u novom svetlu

Komentari

Autor: Art Newspaper

01/11/2021

-

11:36

Skulpture koje piramide u Gizi predstavljaju u novom svetlu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Horizont na platou Giza u Egiptu na kom se vekovima ocrtavaju čuvene piramide, sada je dopunjen i skulpturama savremenih umetnika.

Umetnička dela postavljena su uz piramide u okviru izložbe "Forever Is Now" (Zauvek je sad), koja traje do 7. novembra. Izložbu je organizovala firma "Art D’Égypte" u saradnji sa egipatskim Ministarstvom antikviteta i turizma, kao i Ministarstvom spoljnih poslova i Uneskom.

"Piramide imaju dugu, živopisnu istoriju koja je fascinirala i inspirisala umetnike širom sveta. Oduševljena sam što mogu da podelim ovaj nezaboravni susret umetnosti, istorije i nasleđa", kaže za Art Newspaper Nadin Abdel Džafar, direktorka i osnivač "Art D'Egypte".

Za potrebe izložbe, deset savremenih umetnika iz celog sveta stvorili su umetničke radove koji posetiocima omogućavaju da vide drevni lokalitet u sasvim novom svetlu.

Među kreativcima koji su upotpunili plato Giza su Žizela Kolon, Moataz Nasr, Šerin Gurguis, ulični umetnik JR, kao i "robot umetnik" Ai-Da, koji je deset dana proveo na carini u Egiptu, pod sumnjom da je špijun.

profimedia

"Zajedno"

Jednu od izloženih skulptura pod nazivom "Zajedno" (Together), koja prikazuje dve velike ljudske ruke isprepletenih prstiju, stvorio je italijanski umetnik Lorenco Kvin.

"Odlučio sam da napravim skulpturu specijalno za ovo mesto, koja neće mnogo remetiti okruženje, nego služiti kao podrška njegovoj veličanstvenoj, bezvremenoj lepoti i oslikati ljudsku povezanost kroz vreme", objasnio je Kvin na svojoj Fejsbuk strani.

profimedia

"Pozdravi iz Egipta"

Instalacija francuskog uličnog umetnika JR prikazuje vrh Kefrenove piramide, koja izgleda kao da lebdi nad osnovom. Sliku vrha pridržava ruka koja je i sama umetničko delo, a skulptura je nazvana "Pozdravi iz Egipta". Ona se sastoji i iz digitalne komponente koja je na prodaju: to jest 4.591 NFT (nezamenljivih tokena), od kojih svaki predstavlja po jednu godinu od izgradnje piramide. 

Veliku piramidu, najveću od tri koje se nalaze na Gizi, poručio je egipatski faraon Kufu kao mesto večnog počinka za sebe i svoju kraljicu. Ovaj posmenik je puna četiri milenijuma od svog nastanka bio najveća građevina na Zemlji. 

Izgradnja je trajala gotovo tri decenije, a utrošeno je gotovo šest i po miliona tona kamena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura