Novosti

Tri evropske države u koje će od sledeće godine moći da putuju samo oni koji su primili buster dozu

Komentari

Autor: T.T.

16/12/2021

-

19:00

Tri evropske države u koje će od sledeće godine moći da putuju samo oni koji su primili buster dozu
Tri evropske države u koje će od sledeće godine moći da putuju samo oni koji su primili buster dozu - Copyright AP Photo/Andrew Medichini; Matt Dunham; Matthias Schrader; Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Evropske zemlje ubzravaju uvođenje buster doza vackina protiv kovida pokušavajući da drže korak sa novom varijantom omikron koja se ubrzano širi.

Dok je u Srbiji treća doza postala dostupna još sredinom avgusta, u Velikoj Britaniji tek od ove nedelje ona je postala dostupna svima iznad 18 godina, što je izazvalo višesatne redove.

Međutim, kada su putovanja u pitanju - mnogi su se vakcinisali ne samo kako bi se zaštitili već i kako bi mogli lakše da putuju. Sa dolaskom novog soja potpuna vakcinacija dobija novo značenje, što znači da će i oni vakcinisani sa dve doze u 2021. godini morati da se prilagode novim pravilima.

Iako do 15. decembra, nijedna država nije rekla da je putnicima potrebna buster doza za ulazak u zemlju, neke države su ipak postavile vremenska ograničenja kada je u pitanju validnost potvrde o vakcinaciji i boravku bez karantina. Ta ograničenja najviše se tiču onih koji su se vakcinisali sa dve doze u prvoj polovini 2021. godine.

Dakle, u sledećim zemljama, posetioci će se smatrati potpuno vakcinisanim devet meseci do godinu dana posle druge ili buster doze.

Hrvatska

Hrvatska je uvela uslov po kojem je potvrda o vakcinaciji važeća samo ako nije starija od 365 dana, a od poslednje doze je prošlo 14 dana. Hrvatska inače priznaje vakcine Fajzer/Bionteh, Moderna, Astrazeneka, Spunjik V, Sinofarm i Džonson&Džonson.

Austrija

U Austriji je vakcinacija validna ako nije prošlo više od devet meseci od druge doze. Oni koji su primili Džonson&Džonson vakcinu, poseduju važeću potvrdu samo do 3. januara 2022. godine. Nakon toga biće im potrebna dopunska doza.

Švajcarska

Ako ste imunizovani nekom od vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) onda potvrda važi 365 dana. Ali, ako ste primili neku od vakcina koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija, ali nisu EMA ili Svismedik, strani ste državljanin i posećujete zemlju, onda samo 30 dana od prijema potvrde. Svismedik, nacionalno regulatorno telo priznaje Sinofarm, ali ne i Sputnjik V vakcinu.

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Sve više zemalja uvodi rok važenja potvrde

Druge nacije ažuriraju svoje sisteme kako bi se pripremile na ovakav potez, tako da njihovi građani neće biti zatečeni ako i kada počnu zahtevi za buster dozom. Jedna od njih je i Velika Britanija.

"Želimo da olakšamo ljudima što je više moguće da pokažu svoj vakcinalni status kada putuju u inostranstvo", rekao je britanski ministar zdravlja Sajid Džavid i dodao:

"Ažuriranje propusnica će značiti da ljudi mogu imati kompletnu medicinsku sliku na dohvat ruke ako idu na odmor ili žele da vide svoje voljene u inostranstvu"

Kako je sve više dokaza o većoj prenosivosti omikrona iz dana u dan, Britanija ne želi više da se bazira na zabranama putovanja već se umesto toga fokusira da što više građana primi buster doze.

"Sada je jasno da dve doze vakcine jednostavno nisu dovoljne da daju nivo zaštite koji nam je svima potreban. Ali, dobra vest je da su naši naučnici uvereni da sa trećom dozom, svi možemo da postignemo nivo zaštite", rekao je premijer ove zemlje Boris Džonson.

S druge strane, virolozi su objasnili da buster doze daju imunološkom sistemu "bogatije znanje i razumevanje virusa". Svetska zdravstvena organizacija tek treba da da zvaničnu izjavu o potrebi za buster dozama otkako se omikron pojavio u novembru.

SZO je na poslednjem brifingu rekla da masovno uvođenje buster doza u bogatijim zemljama "dovodi do pogoršanja nejednakosti u pristupu vakcinama i preusmeravanjem ponude dok prioritetne populacije u nekim zemljama još nisu dobile ni prvu dozu vakcine".

Do danas je oko 46 odsto svetske populacije primilo dve doze vakcine.

 

Komentari (0)

Putovanja