Novosti

Sve što treba da znate o Digitalnom zelenom sertifikatu: U četiri koraka do potvrde

Komentari

Autor: Tara Tomović

03/06/2021

-

06:53

Sve što treba da znate o Digitalnom zelenom sertifikatu: U četiri koraka do potvrde
Sve što treba da znate o Digitalnom zelenom sertifikatu: U četiri koraka do potvrde - Copyright euprava.gov.rs; unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo turizma Srbije sa sve više zemalja sklapa sporazume o priznavanju Digitalnog zelenog sertifikata, a u ovom trenutku to su Grčka, Mađarska, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Turska i Slovenija, a od 8. juna i Češka.

Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu sa tri informacije - da li ste primili vakcinu protiv kovida 19, da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2 ili ste se oporavili od kovida 19. Od potvrde o vakcinaciji se prvenstveno razlikuje zato što je u pitanju elektronski pečatiran dokument koji, kao takav ne može biti falsifikovan niti zloupotrebljen.

Do sada je preko 130.000 osoba preuzelo Digitalni zeleni sertifikat.

Kako do Digitalnog zelenog sertifikata?

Prvi korak za preuzimanje je registracija na portalu euprava.gov.rs.

euprava.gov.rs

 

 

Prilikom registracije građani ostavljaju ime, prezime, fotografiju svoje lične karte ili pasoša, broj lične karte, mejl adresu i biraju šifru, objasnio je direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović.

euprava.gov.rs

 

Nakon što se građanini registruju na portal euprava.gov.rs, biraju opciju Digitalni zeleni sertifikat, nakon čega je potrebno da se izabere opcija "Pokreni uslugu".

euprava.gov.rs

 

Otvara se polje u kojem građani mogu izabrati da li žele sertifikat na srpsko/engleskom ili srpsko/kineskom jeziku.

Direktor Kancelarije za e-Upravu je naglasio da su svi podaci koji se unose sigurni i "čuvaju po najvišim bezbednosnim standardima u državnim data centrima" u Beogradu i Kragujevcu.

Četvrti korak podrazumeva unos osnovnih podataka - JMBG, broj pasoša, zemlju izdavanja pasoša, e-mail. Nakon što građani klikom potvrde da su saglasni da ovlašćeno lice Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" obradi navedene podatke, mogu i zvanično podneti zahtev.

euprava.gov.rs

 

Kroz nekoliko minuta Digitalni zeleni sertifikat biće na navedenoj e-mail adresi.

Šta ako neko ne zna da koristi kompjuter?

Građani Srbije od juče na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, u pošti na Terminalu 1 u prizemlju, mogu da dobiju Digitalni zeleni sertifikat, dok će na šalterima još 200 pošta širom zemlje ova usluga biti dostupna od srede, 2. juna.

Za dobijanje sertifikata potreban je važeći pasoš, a ceo proces - od podnošenja zahteva do izdavanja dokumenta, traje svega nekoliko minuta i besplatan je za građane, saopštila je Pošta Srbije.

"Izdavanjem Digitalnog zelenog sertifikata Pošta Srbije nastavlja realizaciju svojih ključnih ciljeva, a to su podizanje kvaliteta i širenje usluga i uključivanje u proces digitalizacije. Uz veliku podršku premijerke Ane Brnabić, Pošta intenzivno sarađuje sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu na razvoju novih digitalnih servisa sa ciljem da zauzme lidersku poziciju u regionu", rekao je v.d. direktora JP Pošta Srbije Zoran Ðorđević.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Spisak pošta u kojima je omogućeno izdavanje Digitalnog zelenog sertifikata dostupan je na sajtu Pošte Srbije.

Pored ove usluge, u Pošti na aerodromu naši i strani državljani mogu da pribave polisu zdravstvenog osiguranja i iskoriste ostale usluge iz ponude Pošte Srbije, navedeno je u saopštenju.

Podaci u Digitalnom zelenom sertifikatu

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći podaci: 

  • da li je osoba vakcinisana - zelena boja označava da su primljene obe doze, odnosno prva doza AstraZeneke
  • rezultat negativnog PCR i antigeskog testa u poslednjih 72 sata
  • rezultat serološkog testa - zelena boja ukoliko je rađen u poslednjih 6 meseci (za nevakcinisane), odnosno 2 meseca (za vakcinisane) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Komentari (0)

Putovanja