Novosti

Evropska komisija donela odluku o dužini trajanja kovid sertifikata

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

21/12/2021

-

12:35

Evropska komisija donela odluku o dužini trajanja kovid sertifikata
Evropska komisija donela odluku o dužini trajanja kovid sertifikata - Copyright AP Photo/Andrew Medichini; Matt Dunham; Matthias Schrader; Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija donela je danas odluku o promenama u korišćenju kovid pasoša u 2022. godini. Naime, kovid pasoši, odnosno sertifikati sada će važiti devet meseci bez buster doze vakcine, a nova pravila stupaju na snagu od 1. februara naredne godine i biće obavezna u svih 27 država članica. Ipak, pojedinačne vlade mogu staviti veto, kao i većina u Evropskom parlamentu. Za sada se pak, veruje da ima dovoljno podrške za implementaciju ovog pravila.

Komisija je danas usvojila pravila koja se odnose na EU digitalni kovid sertifikat, uspostavljajući obavezujući period prihvatanja od 9 meseci, tačnije 270 dana sertifikata o vakcinaciji za potrebe putovanja unutar EU. Jasan i jednoobrazan period prihvatanja sertifikata o vakcinaciji garantovaće da mere putovanja i dalje budu koordinisane, kao što je pozvao Evropski savet nakon poslednjeg sastanka 16. decembra.

Do sada je u EU izdato 807 miliona sertifikata, a do sada se 60 zemalja i teritorija na pet kontinenata pridružilo sistemu.

Kako će funkcionisati?

Nova pravila za putovanja unutar EU konačno usklađuju različita pravila u državama članicama. Ovaj period važenja uzima u obzir smernice Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), prema kojima se dopunske doze preporučuju najkasnije šest meseci nakon završetka prvog ciklusa vakcinacije. Međutim, sertifikat će ostati na snazi u grejs periodu od dodatna tri meseca nakon tih šest meseci kako bi se osiguralo da se nacionalne kampanje vakcinacije mogu prilagoditi i da svi građani imaju pristup dozama.

Osim toga, Komisija je danas prilagodila i pravila za šifrovanje potvrda o vakcinaciji. Ovo je neophodno kako bi se osiguralo da se sertifikati o vakcinaciji koji pokazuju završetak primarne serije uvek mogu razlikovati od potvrda o vakcinaciji izdatih nakon dopunske doze.

"Usklađen period važenja digitalnog kovid sertifikata je neophodan za bezbedno i slobodno kretanje, ali i koordinaciju na nivou EU. Snaga i uspeh ovog neprocenjivog alata za građane i preduzeća leži u njegovoj koherentnoj upotrebi širom EU. Ono što je potrebno jeste da obezbedimo da se kampanje za povećanje aktivnosti odvijaju što je brže moguće, da što više građana bude zaštićeno dodatnom dozom i da naši sertifikati ostanu ključni alat za putovanja i zaštitu javnog zdravlja", kaže Stela Kirjakides, komesarka za zdravlje i bezbednost hrane u Evropskoj komisiji.

Evropska komisija takođe smatra da će ograničeni period važenja sertifikata ubrzati uvođenje buster doza u mnogim zemljama članicama EU.

 

 

 

Komentari (0)

Putovanja