Novosti

Britanija uklanja Portugaliju sa zelene liste destinacija

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2021

-

23:00

Britanija uklanja Portugaliju sa zelene liste destinacija
Britanija uklanja Portugaliju sa zelene liste destinacija - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija je danas potvrdila da uklanja Portugaliju sa liste zemalja u koje su dozvoljena turistička putovanja, što znači da je hiljade njenih stanovnika koji su trenutno na odmoru tamo suočeno s mogućnošću desetodnevnog karantina po povratku zbog kovida 19.

Ministar za saobraćaj Grant Šaps poručio je da je ovu odluku podstakao porast stope zaraze u Portugalu i zabrinutost zbog novih verzija koronavirusa koji bi se mogli pokazati otpornim na vakcine.

On je naglasio da mutacija delta varijante, koja je prvi put identifikovana u Indiji, izaziva posebnu zabrinutost.

"Otkrivena je neka nepalska mutacija takozvane indijske varijante i ne znamo da li ona ima potencijal da poništi dejstvo vakcina i prosto ne želimo da rizikujemo kako bi postigli da, prema planu vlade do 21. juna, ukinemo preostala ograničenja zbog kovida 19", objasnio je britanski ministar, prenosi AP.

Portugalsko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da ne može da razume logiku koja stoji iza britanske odluke.

"Portugal nastavlja sa ublažavanjem zaključavanja, promišljeno i postepeno, sa jasnim pravilima za bezbednost onih koji ovde borave ili nas posećuju", navodi se u tvitu ministarstva.

Ova odluka stupa na snagu u utorak u 4 sata ujutro, a Island, Izrael i Foklandska ostrva i dalje ostaju na zelenoj listi Velike Britanije, dok se na crvenu listu, sa ozbiljnim upozorenjem na kovid 19, dodaje sedam zemalja - Avganistan, Bahrein, Kostarika, Egipat, Šri Lanka, Sudan i Trinidad i Tobago.

Sva putovanja, osim bitnih, za zemlje crvene liste su zabranjena, a stanovnici Britanije koji se vraćaju iz bilo koje od njih moraju da provedu 10 dana u hotelu koje su vlasti odredile za karantin. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja