Novosti

Amerikanci žele da poseduju EU digitalni kovid sertifikat, Evropa će im to i ostvariti

Komentari

Autor: T.T.

03/06/2021

-

20:31

Amerikanci žele da poseduju EU digitalni kovid sertifikat, Evropa će im to i ostvariti
Amerikanci žele da poseduju EU digitalni kovid sertifikat, Evropa će im to i ostvariti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

EU digitalni kovid sertifikat može postati dostupan i međunarodnim putnicima koji nisu iz EU, uključujući i one iz Sjedinjenih Američkih Država pod uslovom da pojedinačne države članice prihvate dokaz o vakcinaciji, negativnom rezultatu testa ili oporavku od infekcije kovidom, rekao je portparol Evropske komisije za CNN.

"Trenutno, ako ste Amerikanac, a ne živite u EU, sertifikat biste mogli da dobijete ako zatražite od državnih vlasti države članice da vam ga izda na osnovu nekog dokaza da ste vakcinisani ili da ste uradili test na kovid", rekao je.

Međutim, on je upozorio da će takva odluka zavisiti od svake pojedinačne države članice.

Otkrio je i da je Evropska komisija u pregovorima sa SAD o američkom sertifikatu, koji bi države EU mogle da prihvate kao ekvivalent.

Profimedia

 

 

Inače, u utorak je Evropska komisija sopštenjem za javnost objavila da je sedam evropskih zemalja - Bugarska, Češka, Danska, Nemačka, Grčka, Hrvatska i Poljska - počelo sa izdavanjem EU digitalnih kovid sertifikata za putovanja unutar Unije.

Sistem će se u potpunosti primenjivati od 1. jula, ali države članice sa njegovom upotrebom mogu početi i pre.

"Važno je da tokom narednih sednica sve države članice u potpunosti dovrše svoje nacionalne sisteme za izdavanje, čuvanje i verifikaciju sertifikata, tako da sistem funkcioniše na vreme u periodu letnjih odmora", rekla je u saopštenju evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja