Novosti

Kako će funkcionisati Digitalni kovid sertifikat EU

Komentari

Autor: T.S.

26/05/2021

-

19:22

Kako će funkcionisati Digitalni kovid sertifikat EU
Kako će funkcionisati Digitalni kovid sertifikat EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Avio karta, kofer, pasoš i ... Digitalni kovid sertifikat? Želeći da vrate industriju turizma u normalu i ponovo ožive međunarodna putovanja Evropska unija i brojne zemlje rade na izdavanju "kovid pasoša" koji bi ponovo omogućili bezbedna putovanja.

Svaki trenutno postojeći Digitalni kovid sertifikat zasnovan je istom principu - dostupan je u obliku mobilne aplikacije i sadrži informacije o vakcinaciji ili rezultatima PCR ili antigenskog testa.

Međutim, uprkos višestrukim naporima, i dalje razvijen jedan centralni međunarodni sistem koji bi sadržao sve elektronske verifikacije o statusu vakcinacije. Projekti se takođe suočavaju sa tehničkim izazovima u zajedničkom radu, dok pitanja o privatnosti i prihvaćenju određenih vakcina ostaju otvorena.

Ovi dokumenti dodali bi još jedan digitalni sloj mnoštvu postojećih aplikacija za zdravlje i za praćenje kontakata koje su pokrenute u mnogim državama.

Iako traju žučne rasprave u vezi sa načinom primene ovih digitalnih dokumenata, oni polako postaju važna komponenta međunarodnih putovanja. Island, na primer, otvara svoje granice za vakcinisane posetioce, a državljani Saudijske Arabije mogu da putuju u inostranstvo ukoliko su vakcinisani.

Preporuke EU o otvaranju granica za potpuno vakcinisane putnike još jedan je veliki korak ka pokretanju međunarodnog turizma.

Kako trenutno funkcionišu Digitalni kovid sertifikati?

Evropska unija, Kina i Japan rade na sopstvenim Digitalnim sertifikatima. Velika Britanija je prošle nedelje ažurirala aplikaciju Nacionalne zdravstvene službe kako bi obezbedila vakcinisanim korisnicima potvrdu prilikom putovanja u inostranstvo.

Digitalni sertifikati Unije trebalo bi da budu spremni do kraja juna.

Međutim, i dalje je nejasno gde će i kako tačno putnicima u EU, koji nemaju unutrašnje granične prelaze, proveravati sertifikate.

Zvaničnici u Briselu kažu da će to zavisiti od odluka zemalja članica individualno. Ideja je da putnici pripreme QR kod na svojim telefonima kako bi se on mogao skenirati na aerodromu ili železničkoj stanici, koristeći službenu aplikaciju za verifikaciju koja proverava podatke prema nacionalnim bazama.

Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje dokaz o vakcinaciji kao uslov za međunarodna putovanja, pre svega, zbog nejednake raspodele vakcina.

Pixabay

 

Saradnja sa drugim aplikacijama za putovanja

U okviru projekta Evropske unije, u planu je razvijanje tehnologije za univerzalni "mobilni novčanik" za sve državljanje članica EU, piše "Jahu njuz".

Međunarodno udruženje vazdušnog transporta razvio je svoju telefonsku aplikaciju za avio-karte "Travel Pass", u kojoj učestvuju svetske avio-kompanije poput Japan Erlajns, Emirejts, Britiš Ervejs i Virgin Atlantik.

Manja aplikacija "CommonPass", preko koje putnici mogu da kupuju avio-karte, ima sličnu saradnju sa kompanijama Katai Pacifik, DžetBlu, Junajted i Lufthanza.

Očekuje se da će obe ove aplikacije sarađivati sa EU sertifikatima. Vlasnici aplikacije "CommonPass" kažu da će putnici moći da unesu potvdru o vakcinaciji već od sredine juna.

Izršni direktor kompanije Pol Majer smatra da pasoši neće biti samo privremeno rešenje već će postati sve popularniji.

Unsplash

 

Šta žele putnici?

Poslovni putnici poput britanskog izvršnog direktora za odnose s javnošću Ričarda Foga podržavaju korišćenje Digitalnih zelenih serfitikata.

"Deset dana koje moram da provedem u karantinu, svaki put kada iz poslovnih razloga putujem u inostranstvo ima negativni uticaj na poslovne implikacije", rekao je Fog, priznajući da se i sam brine zbog privatnosti podataka.

Eimerik Segard, izvršni direktor privatne kompanije u Ženevi potsetio nas je da putnici već pokazuju svoje pasoše sa ličnim podacima po dolazku u inostranstvo.

Segard smatra da će Digitalni sertifikati samo olakšati posao putnicima.

Šta će biti sa lažnim sertifikatima?

Tokom pandemije, više puta se dogodilo da su putnici hteli da pređu granicu pomoću lažnih kovid testova i falsificiranih potvrda o vakcinaciji.

Profimedia

 

Programeri kažu da digitalne verzije imaju zaštitne mere zbog kojih ih je teško lažirati. Zvaničnici EU tvrde da aplikacija neće verifikovati rezultate testa ili potvrdu o vakcinaciji, već će služiti kao kanal ka registrovanim laboratorijama da bezbedno pošalju te detalje o putnicima. Aplikacija će da proverava identitet skeniranjem lica putnika pomoću telefonske kamere i upoređivanjem sa slikom iz pasoša.

Bezbednost i privatnost

Programeri ističu da se minimalna količina ličnih podataka čuva u telefonu.

"Ako aplikacija bude izgledala kako treba, ovo ne donosi dodatni nivo rizika za privatnost, jer će samo sadržati statuz 'dozvoljeno' ili 'nije dozvoljeno'“, rekao je Kevin Trili, glavni direktor kompanije "Onfido", koja radi razvojanju Digitalnog sertifikata EU.

Šta je sa ljudima koji nemaju pametne telefone ili porodicama koje nemaju uređaj za svakog člana? Zvaničnici EU kažu da rade na rešenjima, uključujući verziju sertifikata na papiru.

Komentari (0)

Putovanja