Novosti

Sedam država EU počelo je izdavanje Digitalnih kovid sertifikata

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2021

-

12:48

Sedam država EU počelo je izdavanje Digitalnih kovid sertifikata
Sedam država EU počelo je izdavanje Digitalnih kovid sertifikata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je danas pokrenula sistem za verifikaciju Digitalnih kovid sertifikata koji će se koristiti prilkom putovanja unutar Unije.

Iako će uredba o primeni digitalnih sertifikata, kao sredstva za povratak slobodnog kretanja unutar EU, stupiti na snagu 1. jula, već danas je sedam država članica - Bugarska, Češka, Danska, Nemačka, Grčka, Hrvatska i Poljska - odlučilo da se poveže sa sistemom i započelo izdavanje prvih EU sertifikata.

U Evropskoj komisiji napominju da će se druge zemlje članice, postupno prema sopstveninim tehničkim mogućnostima, priključivati zajedničkom sistemu.

Paralelno sa tim, Komisija će nastaviti da pruža tehničku i finansijsku podršku državama članicama da se povezuju na zajednički sistem.

U Briselu najavljuju početak pregovora sa trećim zemljma o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji kako bi se građanima olakšalo putovanje ovog leta.

Pixabay

 

Preporuka Evropske komisije je da do trenutka postizanja sporazuma o međusobnom priznavanju sertifikata, zemlje članice prihvate validan dokumenta o vakcinaciji građana trećih zemlja.

Preporuka je da se prihavate sve vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove ( Fajzer, Astra Zeneka, Moderna, Džoson&Džonson) a članice mogu same da odluče da li će da prihvate i potvrde primljenih vakcina odobrenih od strane SZO (Sinofarm).

Da bi neko bio nosilac potvrde o vakcinaciji, potrebno je da primi sve preporučene doze vakcine najmanje 14 dana pre putovanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja