Novosti

Najmlađa žena pilot sletela u Belgiju pet meseci nakon što je krenula na put oko sveta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/01/2022

-

13:29

Associated Press • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Tinejdžerka Zara Ruterford postala je najmlađa žena pilotkinja koja je samostalno obišla svet, sletevši u Belgiju posle petomesečnog putovanja.

Zara Rutherford je sletela u grad Kortrijk, 90 kilometara zapadno od Brisela u četvrtak popodne, na isti aerodrom sa kojeg je krenula na putovanje prošlog avgusta.

Sa 19 godina, britansko-belgijska pilotkinja je 11 godina i 11 meseci mlađa od Amerikanke Šeste Bajz koja je imala 30 godina kada je postavila postojeći rekord za najmlađu ženu koja je sama oplovila svet 2017. godine.

"Tokom odrastanja nisam viđala mnogo drugih žena pilota. Uvek sam mislila da je to obeshrabrujuće", rekla je Zara Raderford novinarima nakon što je sletela svoj sportski avion.

"Nadam se da ću ohrabriti više devojaka da odu u avijaciju, tako da ako devojka voli avijaciju i vidi mene, neka zna da nije jedina"

Ruta oko sveta ju je vodila preko Islanda do Grenlanda i niz istok Kanade i SAD preko Centralne Amerike do Kolumbije, a zatim nazad na sever do Aljaske.

Preletela je Rusiju, Koreju, Indoneziju i Indiju do Bliskog istoka pre nego što se vratila u Evropu u svom jednosednom avionu Shark Aero koji je projektovan u Češkoj i izgrađen u Slovačkoj. Može da dostigne brzinu do 295 kilometara na sat.

Usput, Raderford je morala da se nosi sa hladnoćom iznad Rusije i "za dlaku" izbegne severnokorejski vazdušni prostor.

Tinejdžerka je nedavno završila srednju školu matematike, ekonomije i fizike i nada se da će studirati računarstvo ili računarsko inženjerstvo na univerzitetu.

"I u vazduhoplovstvu i u STEM (nauka, tehnologija, inženjering, matematika) rodne razlike su ogromne", napisala je Raderford na svojoj veb stranici.

"Moj cilj je da ohrabrim devojke i mlade žene da ostvare svoje snove i promovišu avijaciju i karijere vezane za STEM. Samo pet odsto komercijalnih pilota i 15 odsto kompjuterskih naučnika su žene", istakla je.

 

Komentari (0)

Putovanja