Novosti

Procvetao zimski turizam u Srbiji, vlasnici smeštaja i agencije zadovoljni, ali ne i svi turisti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/02/2022

-

11:23

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zimski turizam u Srbiji ove godine cveta. Apartmana, aranžmana i kreveta bilo je manje nego nego što su turisti tražili, a poskupela su i skijališta. I banje su se ovajdile ove zime, zadovoljni su i u turističkim agencijama. Međutim, nisu svi turisti otišli kući zadovoljni, jer je bilo dosta i onih sa raznim prigovorima na zimovanje.

U razgovoru za Euronews Srbija oni su rekli da poštuju sve epidemiološke mere tokom odmora, drže distancu i nose maske, ali dodaju i da nisu zadovoljni celokupnim tretmanom. Kažu da povremeno nema struje, vode u apartmanima, a često se i na skijalištima čuje i pitanje kada će ponovo proraditi neka od žičara koja je iz nekog nepoznatog razloga privremeno stala.

Uprkos ovakvim prigovorima, gužve je gotovo svuda bilo. Računa se da je oko Nove godine na oko 70 kilometara staza skijalo oko 12.000 ljudi. Ovo je za Euronews Srbija potvrdio i Darko Jovanović, rukovodilac Ski centra na Kopaoniku koji potvrđuje prigovore turista o gužvama i čekanjima, ali dodaje da se to dešavalo samo privremeno.

"Gužve se prave i skijaši to znaju. One budu obično u samom centru na prolazu, kad krenu Karaman greben, Pančićev vrh, ali posle toga nema gužvi", kaže Jovanović.

Svakako, gužve turistima nisu odgovarale, ali jesu turističkim agencijama.

Simonida Milošević iz turističke agencije "Hedonic travel" kaže da je i pored toga što nije uobičajeno da se preko agencija ide na domaće destinacije, ove godine bilo i takvih upita. Kaže, sve što su imali u ponudi, to su i prodali.

"Ove godine je mnogo bolja prodaja bila nego prethodne dve. Naravno, svi znaju da je zbog pandemije, ranije bilo loše. Bilo je loše za Srbiju, ali i za inostranstvno. Naravno, sada je veća potražnja zato što su mere malo popustile", rekla je.

Da su skijališta bila prepuna ove zime potvrđuje i Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije koja kaže da su i oni zabeležili povećanje poseta na domaćim destinacijama i to od oko 150 odsto u odnosu na  prethodnu.

"U decembru prošle godine je bilo oko 212.000 turista na destinacijama, dok je 2020.  bilo svega 88.000. Da smo na putu oporavka, a da ga još nismo dostigli pokazuje da smo 2019. imali 20 odsto više turista nego 2021.  Za ovu godinu uliva optimizam da imamo više stranih turista tokom zimske sezone nego što smo ih imali prošle godine", kaže ona.

Bilo je ove zime na srpskim planinama turista iz regiona, a neki se nadaju, da su skijaški centri izvukli i pouku šta moraju da poprave do naredne sezone.

Da ne bude iznenađenja pred leto, u turističkim agencijama kažu, od novembra se već kupuju aranžmani za letovanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja