Društvo

Porodica Stanković koja je ostala bez novca i letovanja uzalud šalje papire na razne adrese: Deca pitaju što ne putujemo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2021

-

20:06

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Svetski dan turizma pojedine turističke agencije dočekuju sa minusom na računu, ali ni turisti nisu mnogo bolje prošli. Neki od njih su ostali bez novca i letovanja. O porodici Stanković, Euronews Srbija izveštavao je u junu, i oni su se tada nadali da će od agencije dobiti svoj novac nazad i otići na letovanje. Ipak, za sada samo šalju dokumentaciju na različite adrese i ostaju bez konkretnih odgovora. 

Jelena Stanković je uspela da sakupi i uplati novac za letovanje svoje petočlane porodice 2020. godine. Međutim, planirano letovanje se nije realizovalo zbog epidemije koronavirusa. Godinu i po dana kasnije, sve se polako vraća u normalu, ali porodica Stanković nije uspela da povrati novac od agenicije, niti da dođe do zamenskog vaučera jer se, kako kaže, agencija u međuvremenu zatvorila.

Sada je, objašnjava ona, njenoj porodici jedino preostalo da se bori za novac koji je trebao da im omogući odmor i uživanje.

"Deca su bila razočarana. Stano pitaju zbog čega ne putujemo, a ne možemo jer nemamo novac za to. Mnogo sam razočarana. Ja sam svoj godišnji odmor provela u stanu", kaže Stanković.

Kako je objasnila, mesecima joj niko nije odgovarao na pozive i poruke iz turističke agencije, a onda je saznala da ona više ne radi. Prva adresa na kojoj je potražila pomoć kako bi vratila novac bila je turistička inspekcija. Tada joj je bilo rečeno da će joj dug od 1.000 evra isplatiti osiguravajuća kuća "Milenijum", ali i pored toga što im je dala svu potrebnu dokumentaciju, novac još uvek nije dobila.

Objašnjenje koje je od nadležnih dobila, je da je sve još uvek u stanju mirovanja, ali i to da još uvek nije preciziran krajnji rok do kada građani, koji su u istoj ili sličnoj situaciji kao ona, mogu da se žale i traže povraćaj novca.

"Prvo su mi rekli da je krajnji rok za prikupljanje svih dokumenata 15. septembar, pošto ima sve više ljudi koji su u situaciji kao ja. Posle mi kažu da to nije tačno, non-stop se šalju žalbe, nema nekog određenog roka. Sve stoji u stanju mirovanja i oni od mene sada traže da popunim i upitnik. Zašto, ja ne vidim razlog, ja sam podnela svu dokumentaciju", pita se Stanković čija porodica je na kraju ostala i bez novca i odmora.

Ona je dodala da ne odustaje od toga da povrati novac koji je bio namenjen za letovanje u Grčkoj.

Matić: Razgovaramo kako da pomognemo turističkim agencijama da prebrode krizu

I sa druge strane je dosta problema. Mnoge agencije su u proteklih godinu i po dana ostale bez posla, mnoge pokušavaju da se tokom ove godine izvuku iz krize. Ministarka Tatjana Matić za Euronews Srbija kaže da je država spremna da pomogne agencijama koje će biti u problemu početkom naredne godine kada treba da do 15. januara isplate neiskorišćene zamenske vaučere i da se razmatraju načini na koje bi država mogla da pomogne.  

"Mi smo u pregovorima sa Ministarstvom finansija i Fondom za razvoj kako bi im pomogli. Onim agencijama čiji je novac ostao zarobljen kod partnera u inostranstvu pokušaćemo da omogućimo povoljne kredite. To će biti moguće jedino ukoliko one uspeju da nam pokažu tok novca i činjenicu da je on zarobljen u inostranstvu", kaže Matić i dodaje da još uvek nije izvesno na koji način bi država mogla da pomogne onim agencijama čiji novac nije ostao zarobljen van granica Srbije, već su ga koristile kako bi bile solventne i mogle da posluju tokom trajanja krize.

Euronews Srbija

Ona dodaje da je protekla letnja sezona prošla dobro, ali kaže da je predstojeća zimska i dalje neizvesna.

"Na kraju letnje sezone turističke agencije su izuzetno zadovoljne. Tokom leta nisu imale veće probleme kao što je bilo na početku godine. Veliki broj naših građana mogao je slobodno da putuje u Grčku, Tursku i Egipat, a to su inače naše najtraženije destinacije. Međutim, dalja epidemiološka situacija diktiraće kakva će nam biti zimska sezona", dodala je Matić.

Predsednik Upravnog odbora Turističkih agencija Srbije Zoran Aresnović rekaoje za Euronews Srbija da podaci koje oni imaju potvrđuju da je letnja sezona protekla dobro za većinu agencija, ali dodaje da je leto ove godine bilo spas za sve.

"Nakon letnje sezone određen broj agencija jeste poslovao krajnje korektno, što nas je sve iznenadilo nakon prošle godine. Međutim, verujem da će uprkos tome neke biti u velikom problemu početkom naredne godine. Upravo to rešenje koje država planira bilo bi od velikog značaja za mnoge koje dobitak nisu ostvarile", kaže Aresnović.

On dodaje da verueje da će upravo najavljena pomoć države napraviti balans između turističkih agencija i njenih klijenata koji imaju svoje, opravdane, zahteve.

Euronews Srbija

"Plan je da se ta sredstva koriste namenski, iz Fonda za razvoj, i nikako u neke druge svrhe. Pokušava se naći rešenje i verujemo da bi to bio dobar put da svi na kraju budu zadovoljni", smatra Aresnović.

"U Srbiju najviše dolaze Rusi, Ukrajinci i Turci, Kineza gotovo da nema"

Od početka pandemije do danas i mnogi turistički vodiči su ostali bez prihoda, kako zbog zatvaranja granica tako i zbog zabrane putovanja. 

Bojana Branković iz Udruženja turističkih vodiča Srbije rekla je za Euronews Srbija da vodiči u poređenju sa prethodnom godinom osećaju pobošljanje skoro 100 odsto i da oni na 2020. godinu gledaju kao na zastoj u kojem se ništa nije dešavalo.

"Ove godine smo i osetili da se nešto dešava, a tiče se našeg posla, jer nam je protekla godina bila stala. Mnoge kolege su i promenile posao zbog toga. Međutim, kada bi upredili ovu i 2019. godinu, možemo da kažemo da smo dostigli svega 30 odsto uspeha od pre dve godine", kaže Branković.

Euronews Srbija

Kako je dodala, vodiči koji su radili po zemlji imali su više posla od onih koji su trebali da putuju van granica. Branković kaže da su posla u Srbiji najviđe imali oni vodiči koje su radili sa Rusima, Turcima i Ukrajinicima, dok Kineza ove godine, kaže, gotovo da nije bilo.

"Malo su radili oni vodiči koji su trebali da putuju van zemlje, jer su se i same agenicje zbog silne dodante papirologije koja se tiče korone mučile oko toga da formiraju grupu za vodiča. Više posla su imali oni koji su radili u zemlji, gde je bilo lakše organizovati ture", kaže ona.

Komentari (0)

Srbija