Novosti

Slovačka i Češka najavile skorije ukidanje svih mera ograničenja uvedene zbog pandemije koronavirusa

Komentari

Autor: Jutarnji

23/02/2022

-

23:24

Slovačka i Češka najavile skorije ukidanje svih mera ograničenja uvedene zbog pandemije koronavirusa
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slovačka i Češka objavile su danas da će uskoro ukinuti mere ograničenja uvedene zbog suzbijanja širenja koronavirusa, javljaju agencije.

Slovačka od subote ukida zabranu ulaska u restorane, hotele, vodene parkove i sportske dvorane za posetiove koji nisu vakcinisani protiv kovida-19, saopštila je vlade, istakavši da je stopa infekcije u toj zemlji u padu, pošto je u 2021. bila među najvišima na svetu.

Dosad su samo potpuno vakcinisani i oni koji su preležali kovid imali pristup prodavnicama,  uslugama i javnim skupovima.

Od subote se više neće tražiti kovid potvrde ili negativan test za ulazak u sportske objekte i u vodene parkove, ili za dolazak na venčanja ili sahrane.

Restorani će biti otvoreni za sve, a samo će maske biti obavezne za goste dok ne počnu da ručaju.

"Epidemijska situacija se popravlja u Slovačkoj", rekao je novinarima načelnik Instituta za zdravstvenu analizu Matej Mišik.

Slovačka koja ima 5,4 miliona stanovnika, ima jednu od najnižih stopa vakcinisanja u EU – 51 odsto potpuno vakcinisanih.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

Češka vlada je objavila da će mere ukidati postupno. Od 1. marta posetioci će na velike javne događaje i priredbe moći da dolaze  bez ograničenja. Dosad su se koncerti održavali uz ograničenje od 1000 posetioca.

Od 13. marta biće ukinuta obaveza nošenja maski u zatvorenim javnim prostorima, izuzev u javnom prevozu, bolnicama i domovima za stare.

Uslovi za ulazak u Češku, međutim, ostaće na snazi, ali će zavisiti odakle putnik dolazi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja