Novosti

Jovanović: Do sada izdato oko 225.000 Digitalnih zelenih sertifikata u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews

09/06/2021

-

10:03

Jovanović: Do sada izdato oko 225.000 Digitalnih zelenih sertifikata u Srbiji
Jovanović: Do sada izdato oko 225.000 Digitalnih zelenih sertifikata u Srbiji - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za IT i eUprave Mihailo Jovanović kaže da je do sada izdato oko 225.000 Digitalnih zelenih sertifikata, koji sadrže podatke o vakcinaciji, testiranjima, kao i da li je osoba preležala kovid 19.

On je za Euronews Srbija naveo da je od ukupnog broja izdatih sertifikata oko 15.000 izdato preko šaltera Pošte Srbije.

Euronews TV

"Mi smo omogućili na portalu eUprave da svaki građanin jednostavno može da dobije sertifikat na svoju mejl adresu, a oni koji se ne snalaze sa otvaranjem naloga na portalu mogu da odu na jedan od 200 šaltera Pošte Srbije i da dobiju zeleni sertifikat", pojasnio je Jovanović.

Navodi da građani koji se odluče da sertifikat podignu preko Pošte Srbije nije potrebno da budu registrovani na portalu eUprava, ali da je važno da sa sobom u poštu ponesu pasoš ili broj pasoša.

Upitan da li starije sugrađane, koji se ne snalaze sa računarima, mogu da registruju rođaci i prijatelji, Jovanović je naveo da su u pitanju poverljivi, zdravstveni podaci građana i da je zbog toga potrebno da lično budu registrovani na portalu eUprava.

"Kada su se prijavljivali za vakcinaciju oni su samo ubacivali podatke, sada povlače i neke osetljive zdravstvene podatke. Zbog toga je bitno da baš oni budu registrovani. Ukoliko se ne snalaze, mogu da odu do najbliže pošte i završe posao", naveo je Jovanović.

Srbija prati rad Evropsko komisije

Ističe da Srbija prati rad Evropske komisije, da je tehnički sertifikat iz Srbije pripremljen, da sadrži podatke o vakcinaciji, o svim vrstama testiranja - serološki, PCR, antigenski i o tome da li je neko preležao koronu.

Podsetiću građane da su Grčka, Mađarska, Slovenija, Češka, Turska, UAE, priznali naš Digitalni zeleni sertifikat .

"Naravno, bitno je i šta će reći Evropska komisija, ali mi smo gledali i šire. Verujemo da naš sertifikat zadovoljava standarde SZO i pored toga smo što je dostupan na engleskom uradili i kinesku verziju tako da građani mogu da putuju na daleki istok", naveo je Jovanović.

Upitan da li je bilo zloupotrebe Digitalnih sertifikata on je rekao da je bilo zloupotrebe potvrda o vakcinaciji ili PCR testa i da je baš zbog toga uveden Digitalni zeleni sertifikat, koji je posebno digitalno potpisan, što garantuje bezbednost tog dokumenta.

"Na njemu se nalazi QR kod i njegovim očitavanjem uvek se dobijaju valjani podaci iz baze podataka, a ne sa tog papira. Svaki pokušaj zloupotrebe je praktično nemoguć kada je u pitanju Digitalni, zeleni sertifikat", pojasnio je Jovanović

U Srbiji je do sada obavljeno ukupno 4.860.000 vakcinacija, a Jovanović očekuje da će tokom juna preći broj od pet miliona datih vakcina. Od toga je 2.345.000 primilo drugu dozu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja