Novosti

Francuska se otvara za građane Srbije: Priznaju se potvrde za dve vakcine, ostalima potreban negativan test

Komentari

Autor: T.S.

09/06/2021

-

16:20

Francuska se otvara za građane Srbije: Priznaju se potvrde za dve vakcine, ostalima potreban negativan test
Francuska se otvara za građane Srbije: Priznaju se potvrde za dve vakcine, ostalima potreban negativan test - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Državljani Srbije od 9. juna mogu da uđu u Francusku, pod uslovom da su primili obe doze neke od vakcina odobrenih od strane Evropske agencije za lekove (EMA). Nevakcinisani građanani mogu da uđu sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili negativnim antigenskim testom, ne starijim od 48 sati.

Vakcinisani građani Srbije moraju imati potvrdu da su najmanje dve nedelje pred put primili drugu dozu vakcina Fajzer/Biotek, Moderna ili AstraZeneka.

Putnici koji nisu vakcinisani, odnosno revakcinisani jednom od vakcina odobrenih u EU, moraće uz negativan PCR ili antigenski test da prilože i jedan od sledećih dokaza:

  • dokaz o regulisanom boravku u Francuskoj ili nekoj od zemalja EU;
  • dokaz da su nosioci studentske ili vize za duži boravak;
  • dokaz da su zdravstveni radnici ili istraživači koji u Francusku dolaze radi obavljanja svoje profesije; dokaz da su zaposleni u sektoru transporta (pomorci, vozači kamiona);
  • dokaz da su nosioci diplomatskih ili službenih pasoša;
  • dokaz da njihovo putovanje podrazumeva tranzit preko jednog od aerodroma u Francuskoj, navodi Ministarstvo spoljnih poslova.

Nevakcinisani putnici koji dolaze iz Srbije i drugih "narandžastih" zemalja mogu biti podvrgnuti nasumičnom antigenskom testu pri ulasku u zemlju i biće im određena mera samoizolacije u trajanju od sedam dana.

 

Preporuka za vas

Kako otputovati u EU: Sve o kovid sertifikatima, granicama i vakcinama - gde je građanima Srbije dozvoljen ulazak i pod kojim uslovima

Komentari (0)

Putovanja