Novosti

Cunami poskupljenja zahvatio Grčku: Računi za struju skaču sa 180 na 400 evra, više cene hrane

Komentari

Autor: T.T.

17/03/2022

-

21:35

Cunami poskupljenja zahvatio Grčku: Računi za struju skaču sa 180 na 400 evra, više cene hrane
Cunami poskupljenja zahvatio Grčku: Računi za struju skaču sa 180 na 400 evra, više cene hrane - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Cene osnovnih životnih namirnica i energenata vrtoglavo su porasle u mnogim evropskim državama od početka ruske invazije na Ukrajinu. Čini se da je Grčka među zemljama koje su najviše osetile posledice, pa tako cunami poskupljenja osnovnih dobara i proizvoda nije poštedeo ni hranu, što se oslikava u i poskupljenju čuvenog solunskog Girosa. 

Dok lider opozicije Aleksis Cipras optužuje aktuelnog premijera Kirjakosa Micotakisa da je "stvorio i ubrzao ovu krizu", obični građani se žale da su računi za struju poskupeli i do pet puta i da je gotovo nemoguće platiti ih.

"Radimo da platimo struju koja je nekada bila 180 evra, a sada više od 400. Promet je opao, a troškovi porasli. Ljudi nemaju para, ne jedu ribu", rekao je ribar koji se bavi ovim poslom već 30 godina. "Sada je i teže i gore nego pre. Od lošeg smo otišli do goreg".

Giros sledeće nedelje i do četiri evra

Da su poskupljenja u Grčkoj vidljiva u gotovo svim sferama života, najbolje svedoči činjenica da cene brze hrane rastu i do 30 centi nedeljno.

"Skočile su cene sirovina, potom energenata, a onda i transporta. Kako da onda sve to ne povuče i porast namirnica koje su zastupljene u našoj ishrani", pita se u razgovoru za GRTimes Savas Kesidis, predsednik Panhelenske federacije mesara (POKK) koji dodaje da je cena svinjskog mesa ove nedelje "eksplodirala" za 50 do 60 centi po kilogramu, a 30 centi za kilogram piletine.

Unsplash

 

Mihalis Epitropidis iz Udruženja restorana i kafe-barova u Solunu kaže da je vidljiv i porast cena u ugostiteljstvu.

"Cena nekih sendviča je porasla i za 30 centi samo od prošle nedelje, a tako će biti i sledeće. U tom kontekstu, ako je neko prodavao giros po ceni od 3,3 evra, sledeće nedelje će ga prodavati za skoro četiri evra", ističe on u razgovoru za GRTimes.

Upozorava da je većina preduzetnika nagomilala dugove od prošlog juna kada je prestala pomoć države u oblasti subvencionisanja zbog kovida 19, a sada su svemu tome dodate povećane cene struje i gasa što je rezultiralo time da kompanije koje su plaćale mesečno 1.700 evra, sada plaćaju račune koji dostižu čak 5.500 evra uz subvenciju od 65 evra na 1.000 evra, što njihov dug, za sada čini neotplativim.

Država priskače u pomoć

Vlada Grcke će proširiti finansijsku pomoć za najugroženije građane kako bi ublažile posledice porasta cena energenata, najavio je danas premijer Kirijakos Micotakis.

Referentne veleprodajne cene gasa na evropskom tržištu porasle su prošle godine za više od 300 odsto i uticale na poskupljenja struje i gasa, podseća se u izveštaju Rojtersa.

"Pomoć je namenjena najugrozenijima", poručio je premijer Micotakis tokom svog televizijskog obraćanja i obelodanio da je vrednost novog paketa pomoći 1,1 milijarda evra.

Pomoć države podrazumeva:

  • Vanrednu pomoć za penzionere sa najnižim primanjima
  • Podršku porodicama sa decom
  • Subvencionisanje računa za struju
  • Delimično zamrzavanje cene goriva sa povećanjem od 22 centa po litru
  • Posebnu briga za poljoprivrednike i mala i srednja preduzeća.

Komentari (0)

Putovanja