Novosti

Evropski parlament i zvanično dao odobrenje za korišćenje EU digitalnih kovid sertifikata

Komentari

Autor: T.S./Euronews

10/06/2021

-

11:33

Evropski parlament i zvanično dao odobrenje za korišćenje EU digitalnih kovid sertifikata
Evropski parlament i zvanično dao odobrenje za korišćenje EU digitalnih kovid sertifikata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament dao je konačno odobrenje za korišćenje EU digitalnog kovid sertifikata, odnosno besplatnog dokumenta koji omogućiti slobodno kretanje državljanima članica Unije.

Upotreba ovog sertifikata zvanično počinje 1. jula, a neke zemlje su već počele sa njegovom upotrebom.

Zahvaljujući EU digitalnom kovid sertifikatu putnici će putem QR koda moći da dokažu da su vakcinisani ili su preležali kovid 19, kao i da li su nekada radili PCR ili antigenski test.

Trenutno su prihvaćene vakcine: Fajzer, Moderna, Džonson&Džonson i AstraZeneka.

U početku, EU digitalni kovid sertifikat će biti dostupan samo građanima Unije, ali glasnogovornik EU otkrio je za CNN da se uskoro očekuje uključivanje drugih zemalja, poput Sjedinjenih Američkih Država.

Evropski parlament je doneo zakon kojim se odobrava korišćenje EU digitalnog kovid sertifikata sa 546 glasova "za" i 93 "protiv", a Savet Evropske unije treba formalno da ga usvoji.

Inače, Evropski parlement podržao je uvođenje digitalnih kovid sertifikata kako za građane EU tako i za državaljanje trećih zemalja.

U Evropskoj komisji za Tanjug kažu da je Srbija već zatražila prihvatanje srpskih digitalnih sertifikata u zajednički evropski sistem.

Usvojeni paket mera predviđa da će sve države članice EU prihvatati potvrde o vakcinaciji, negativnom rezultatu testa ili oporavku od kovid infekcije što treba da olakša slobodno kretanje unutar EU, dovede do postepenog ukidaju ograničenja na koordinisan način i doprinese ekonomskom oporavku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja