Novosti

Letovanje upravo postalo skuplje, a za porodice i više od 100 evra: Juta i Er Srbija o cenama avio-goriva

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2022

-

13:46

Letovanje upravo postalo skuplje, a za porodice i više od 100 evra: Juta i Er Srbija o cenama avio-goriva
Letovanje upravo postalo skuplje, a za porodice i više od 100 evra: Juta i Er Srbija o cenama avio-goriva - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Turističke agencije će morati da uvedu doplate za gorivo svim putnicima koji su do sada uplatili svoje letnje aranžmane, od 30 i više evra za čarter letove, zavisno od pojedinačnih destinacija, zbog velikih oscilacija cena naftnih derivata. Ovo će se posebno odraziti na članove porodica koji će iz jednog budžeta morati da doplate i više od 100 evra.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju Er Srbije, Jute i Turističkih agencija zakupaca čarter letova, za ovu turističku sezonu doplata za gorivo je neophodna budući da je zbog velikih turbulencija na svetskom tržištu naftnih derivata u prethodnih pet meseci, cena avio-goriva porasla je za oko 100 odsto.

Imajući u vidu da je cena goriva jedan od ključnih elemenata cene čarter letova, da bi se obezbedila sigurna realizacija ugovora potpisanih sa turističkim agencijama zakupcima, Er Srbija je bila prinuđena da koriguje prvobitne cene zakupa aviona za potrebe čarter letova i da potpiše anekse ranijih ugovora sa turističkim agencijama.

Posledično, turističke agencije će morati da uvedu doplate za gorivo za sve putnike koji su do sada uplatili svoje letnje aranžmane, a koje će se kretati od 30 i više evra po putniku, zavisno od pojedinačnih destinacija, odnosno dužine trajanja leta.

Nacionalna avio-kompanija i turističke agencije dogovor o čarter letovima za ovu sezonu postigli su krajem 2021. i početkom 2022. godine, a u međuvremenu su na tržištu naftnih derivata nastupile okolnosti koje u tom trenutku nije bilo moguće predvideti.

"Cene avio-goriva dostigle su svoj višegodišnji maksimum, pa je samim tim bila neminovna i korekcija cena zakupa čarter letova, odnosno uvođenje pomenute doplate za gorivo, imajući u vidu da su prethodne cene bile projektovane na osnovu drastično drugačijih uslova na tržištu avio-goriva", piše u saopštenju.

Er Srbija i turističke agencije će nastaviti da zajednički prate kretanja na tržištu naftnih derivata, a u slučaju pada cena avio-goriva, cene letova će biti korigovane naniže.

Seničić: I do četiri puta skočila cena avio-goriva

Podsetimo, u ranijoj izjavi za Euronews Srbija direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić objasnio je na koji način se kriza u Ukrajini odražava na energente, zbog čega je cena goriva u avio-industriji skočila i do četiri puta u odnosu na onu koja je bila kada su čarter letovi ugovarani.

Iako je rekao da sami aranžmani neće preterano poskupeti, naglasio je da će doplate za gorivo na avio-aranžmanima sigurno biti i to nekoliko dana pred let. Iako doplate za avio-gorivo čija se fluktuacija dešavala i ranijih gorina nisu bile neobične, ove su one više nego osetne, posebno kada su u pitanju porodice.

"Cena goriva utiče sa nekih 35-40 odsto u ukupnim troškovima formiranja cene aranžmana... Mi smo čarter letove ugovarali krajem prošle i početkom ove kada je bilo stabilno tržište nafte. Čak i tad smo predvideli da ta cena koja je ugovorena, podrazumeva određena poskupljenja. Problem je što je cena goriva poskupela više od tri, četiri puta od onoga što je dogovoreno i logično je da avio-prevoznici ne mogu da preuzmu taj trošak na sebe", rekao je za Euronews Srbija.

Seničić je tada istakao i da je jedan od problema to što se na redovnim avio-linijama ne traže doplate za gorivo jer je karta već kupljena.

"Mi fakat te čartere nismo kupili nego smo ih ugovorili - oni se plaćaju nekim avansima i neposredno pre polaska, tako da sa te strane imamo problem doplate koji će sigurno biti aktuelan tokom cele sezone", zaključio je.

Komentari (0)

Putovanja