Novosti

Matić: Nema restrikcija za putovanja u regionu

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2021

-

17:43

Matić: Nema restrikcija za putovanja u regionu
Matić: Nema restrikcija za putovanja u regionu - Copyright E-Stock/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Uslovi za putovanja građana Srbije u zemlje regiona veoma su povoljni i ne postoje nikakve restrikcije, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikcija Srbije Tatjana Matić.

Ona je odgovarajući na pitanja novinara u Kragujevcu rekla da Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina nemaju restrikcije za građane Srbije, a nema ih ni za njihove građane za dolazak u Srbiju.

"Nisu potrebni ni PCR testovi ni antigenski, kao ni potvrda o vakcinaciji, a isto važi i za njihove građane kada dolaze u Srbiju. Naša turistička sezona je počela vrlo dobro i to je ono što je karakteristično za region da nesmetano možemo da putujemo i mi i oni i svima nam to mnogo znači jer se u većim gradskim centrima već oseća priliv stranih turista", rekla je Matić.

Ona je navela da je od početka godine porast deviznog priliva 3,4 odsto što je veoma ohrabrujuće jer su prva tri meseca bila jako restriktivna zbog antiepidemioloških mera.

Dodala je da Srbija ima bilateralne sporazume sa više zemalja, s kojima su međusobno priznate vakcine, između ostalog, s Turskom, u koju se može putovati samo s potvrdom o vakcinaciji, kao i s Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Rumunijom i sa Češkom.

"To su sve zemlje iz kojih turisti najviše dolaze u Srbiju i u svrhu toga Ministarstvo je donelo jednu uredbu za podsticaje za agencije pre svega, za dovođenje stranih turista. Tako da će turističke agencije koje budu organizovale dolazak grupi sa više od 15 turista iz stranih zemalja dobijati subvenciju koja će po turisti iznositi od 20 do 50 evra, u zavisnosti odakle dolaze. Kada je u pitanju domaći turizam, i tu smo predvideli subvencije u iznosu od sedam do 10 evra u zavisnosti od broja noćenja koje će imati“, rekla je ministarka Matić.

Kako je istakla, ova uredba je već stupila na snagu i objavljen je javni poziv turističkim agencijama koje su već krenule sa organizovanjem i pripremom za ovu vrstu subvencije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja