Novosti

Treba li strahovati od ajkula u Crvenom moru: U 200 godina 22 napada na ljude, domaćini se raduju pojedinim vrstama

Komentari

Autor: Egypt Today, CBS News, T.T.

04/07/2022

-

18:58

Treba li strahovati od ajkula u Crvenom moru: U 200 godina 22 napada na ljude, domaćini se raduju pojedinim vrstama
Treba li strahovati od ajkula u Crvenom moru: U 200 godina 22 napada na ljude, domaćini se raduju pojedinim vrstama - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Dve žene, jedna Austrijanka i jedna Rumunka poginule su pre nekoliko dana na razdaljini od 600 metara jedna od druge u napadima ajkule na obali Egipta u zalivu Sal Hašiš.

Egipatska ministarka zaštite životne sredine Jasmin Fuad uputila je preko svog Fejsbuk profila saučešće porodicama dveju nastradalih žena i navela da su ih ajkule napale dok su plivale, te da su vlasti oformile specijalne timove koji prikupljaju sve informacije u vezi sa napadom. Navodi se da će se vršiti i ispitivanja koja bi trebalo da istraže zašto su ajkule bile agresivne.

Posebno je uznemirujuće što su napadu na jednu od žena svedočili brojni turisti, a uznemirujući snimci su preplavili društvene mreže.

Crveno more je inače popularna turistička destinacija gde su ajkule uobičajene, ali retko napadaju ljude koji plivaju u dozvoljenim granicama zbog čega su ova dva slučaja izazvala veliku pažnju javnosti.

Ajkula koja je je usmrtila dve turistkinje je identifikovana kao mako ili tigar ajkula. Kako je naveo AP, u pitanju je vrsta koja retko napada ljude iako je ozloglašena. 

Prema Međunarodnom dosijeu o napadima ajkula (ISAF) Muzeja Floride, istraživačkom centru koji mapira i beleži napade ajkula širom sveta napadi u Egiptu su retki - zabeležena su 22 ničim izazvana napada ajkula od 1828.

Godine 2020. ukrajinski dečak izgubio je ruku, a egipatski turistički vodič nogu u napadu ajkule.

Šef Agencije za zaštitu prirode pri Ministarstvu životne sredine Mohamed Salem otkrio je tada da je do napada došlo kada su majka i sin iz Ukrajine sa vodičem krenuli na ronjenje turističkim brodom.

"Egipat ima jednu od 30 najpoznatijih vrsta koje napadaju ljude, a mi smo najmanje ranjivi na ovu vrstu nesreća", rekao je tada on i dodao da su ajkule prirodno prisutne u Crvenom moru.

Dve godine ranije češki turista izgubio je život nakon napada ajkule, a 2015. u sličnom napadu stradao je i gost iz Nemaačke.

Godine 2010. u nizu od pet napada u pet dana, neuobičajeno blizu obale Šarm el Šeika, ubijen je jedan Nemac, a povređeno više stranih turista, takođe u napadu ajkule.

Napadi ajkula su se povećali širom sveta 2021. nakon tri uzastopne godine kada su bili u padu.

Ajkula kojoj se raduju

Sive grebenske ajkule su najčešće vrste u Crvenom moru zajedno sa crnim i belim grebenskim ajkulama, a osim njih tu je još četrdesetak vrsta.

Iako su najčešće, sive grebenske ajkule su "stidljivi" stanovnici grebena, zdepaste građe, a rastu do maksimalne dužine od oko dva metra. Ova vrsta se lako prepoznaje po tamnosivoj traci koja se proteže duž spoljne ivice repa i malom belom vrhu na leđnom peraju. Pošto provode veliki deo svog vremena patrolirajući zidovima grebena i spustovima, na njih često nailaze ronioci početnici.

U Crvenom moru žive takođe žive i bik, i tigraste ajkule.

Štaviše, Udruženje za spasavanje i zaštitu životne sredine na moru je pre četiri godine objavilo da je primećena i miroljubiva kit ajkula na plažama južne Hurgade.

"Ajkula kit je miroljubiva i smatra se prijateljem ljudskih bića", rekao je tada Hasan al Tajib, predsednik Udruženja za spasavanje mora.

Euronews/Tara Tomović

 

Tada je istakao i da je ponovno pojavljivanje kit ajkule u Hurgadi donelo radost i sreću svim turistima u gradu na Crvneom moru.

"Kit ajkula se pojavljuje u određenim vodama gde može naći zdravu hranu", otkrio je tada

Tada je još napomenuo da njegovo udruženje prati kretanje ajkula u vodama Crvenog mora, te upozorio ljude da im se "ne približavaju kako ih ne bi uznemirili".

"One mogu da pobegnu kada ih uznemiri neko od ronilaca", istakao je.

Turisti zabrinuti, domaćini optimisti

Egipat se trenutno bori da prevaziđe rastuću inflaciju i slabljenje valute. Napad ajkule došao je u lošem trenutku kada se zemlja, u velikoj meri oslanja na prihoda od turizma sa Crvenog mora, koje posećuje 65 odsto ukupnih turista u Egiptu.

Međutim, turistička industrija je bila pretrpana uzastopnim udarima od početka prošle decenije, uključujući ustanak u zemlji 2011, nemire koji su usledili, pad ruskog aviona, pandemiju koronavirusa i rat u Ukrajini.

Uprkos tome, turistički radnici u Egiptu vredno rade, pa se pretpostavlja da će ove godine privući oko 7,5 miliona turista, a broj nemačkih turista će se povećati za oko 30-35 odsto u odnosu na prošlu godinu, čime će se nadoknaditi gubitak posetilaca sa ruskog i ukrajinskog tržišta, rekao je za Daily News Egypt član Ekonomske komisije UN-a za Evropu i član odbora Nemačke turističke asocijacije Said al Batuti.

Što se tiče međunarodnog turizma, Al Batuti je rekao da će turizam dostići 68 odsto nivoa od pre kovida 19. Kaže da će se taj procenat poboljšati na 82 odsto u 2023, a zatim na 97 odsto u 2024. godini. Prva godina u kojoj bi turizam mogao da se poredi sa brojkama iz 2019, biće 2025. godina.

On je dodao i da je veća verovatnoća da će potrošači tražiti autentična iskustva, zahtevati posebne ponude za putovanja, kombinovati poslovna i privatna putovanja i biti svesniji svog ukupnog uticaja na životnu sredinu.

profimedia

 

Shodno tome, u optimističnom duhu delovalo je i Ministarstvo za turizam i antikvitete koje je 30. juna pokrenulo promotivnu kampanju pod nazivom "Dan u Egiptu se ne završava".

Kampanja je pokrenuta radi promocije letnje sezone, a prvenstveno ima za cilj da na Crveno more dovede posetioce sa arapskog tržišta i iz Zaliva, kako bi se podstakao regionalni turizam.

Za sada, uprkos činjenici da su plaže nakon napada na turistkinje u delu Hurgade bile tri dana zatvorene, nema nagoveštaja kako će se incidenti odraziti na planove lokalnih turističkih radnika.

Mediji prenose izjave istruktora za ronjenje u Hurgadi po kojima turisti izražavaju zabrinutost, ali ne otkazuju svoje aranžmane. 

 

Komentari (0)

Putovanja