Novosti

Pet načina da prođete jeftinije na putovanjima: Zato je u Italiju najbolje ići početkom meseca

Komentari

Autor: Euronews Srbija/ T.M.

31/07/2022

-

17:53

Pet načina da prođete jeftinije na putovanjima: Zato je u Italiju najbolje ići početkom meseca
Pet načina da prođete jeftinije na putovanjima: Zato je u Italiju najbolje ići početkom meseca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ušteda novca prilikom organizacije putovanja nekad može biti veoma težak zadatak jer je malo ko spreman da žrtvuje svoj komfor i odriče se čak i najmanje radosti koju putovanja nude.

Međutim, postoje jednostavni načini pomoću kojih možete uštedeti velike sume novca, a podjednako uživati.

Pročitajte za neke od njih:

1. Putovanje van sezone

Iako se leto već tradicionalno smatra sezonom godišnjih odmora iz evidentnih razloga, individualce ili parove koji ne moraju nužno da putuju tokom perioda leta, ništa ne sprečava da biraju turističku ponudu za septembar ili oktobar.

Zapravo, turističke agencije obično nude jeftinije aranžmane van sezone – tokom aprila, maja, septembra ili oktobra. Vansezonski paket aranžmani mogu biti i od 25 do 30 odsto povoljniji u odnosu na sezonske.

Takođe, ukoliko samostalno organizujete putovanja, na veb stranicama za rezervaciju smeštaja očita je razlika u cenama apartmana. Tako na primer, tokom avgusta, cene smeštaja na Zakintosu kreću se od 40.000 dinara za sedam noćenja, dok je za nedelju dana u oktobru dovoljno izdvojiti samo 20.000 za najjeftiniji smeštaj.

Unsplash

 

2. Jeftine aviokompanije

Ukoliko umesto kupovine paket aranžmana sami organizujete odmor, važno je znati da u pojedinim situacijama putovanje avionom može da bude jeftinije od vožnje automobilom. Zato je neophodno pratiti ponude "low cost" aviokompanija poput, na primer Vizera ili Rajanera, gde se povratne karte povremeno mogu pronaći i za 50 evra.

Prilikom kupovine karata, važno je znati da je u cenu uključen samo jedan ručni prtljag, veličine ranca. Čekiranje kofera se doplaćuje, stoga potrebno je dobro promisliti, koliki kofer vam je potreban (jer cena zavisi od težine).

Takođe, prilikom kupovine karte, putnici imaju opciju da biraju svoja sedišta, međutim, ukoliko to ne učine, mogu uštedeti oko hiljadu dinara.

3. Fleksibilnost s datumima i destinacijama

Bilo da putujete preko aviokompanije ili samostalno, ukoliko dozvolite da okolnosti diktiraju destinaciju, možete proći povoljnije. Naime, kada aviokompanije uvedu neki novi let, obično prvih par meseci nude promotivne cene karata koje znaju biti veoma povoljne. Zato je korisno istražiti gde sve "low cost" avio-kompanije lete iz Beograda i kakve su cene smeštaja u tim mestima.

Ukoliko ste fleksibilni sa datumima, tako najlakše možete da pronađete izuzetno povoljan paket aranžman i tokom sezone – bilo da je u pitanju "last minute" ponuda, ili neka "ničim izazvana" jeftina ponuda.

Euronews/Tila Stanković

 

4. Odabir smeštaja

Bilo da putujete na more ili u neki grad, u mnogim situacijama se ne isplati birati previše luksuzan i skup smeštaj, ukoliko ne planirate da provodite mnogo vremena u njemu. Tako je uvek moguće birati paket aranžman sa malo lošijim hotelom, ako smatrate da ćete veći deo dana provoditi napolju.

Svi koji samostalno putuju, prilikom rezervacije moraju da obrate pažnju da li su u cenu smeštaja uključene i takse i ostali sitni troškovi. Prilikom putovanja u zemlje zapadne Evrope nije neobično bukirati i samo krevet u spavaonici hostela i uštedeti jedno čitavo malo bogatstvo.

Unsplash

 

5. Besplatan ulaz

Pre odlaska na putovanje, korisno je istražiti koji programi su besplatni ili veoma jeftini na datoj destinaciji. Na primer, ulazak u Luvr se ne naplaćuje osobama mlađim od 18 godina, dok je ulaz besplatan u muzejima širom Italije svake prve nedelje (ne sedmice) u mesecu. U Londonu se ne naplaćuju ulaznice za brojne muzeje – poput Nacionalne galerije, Tejt muzeja, Britanskog muzeja, Muzeja nauke, Muzeja Viktorije i Alberta...

Pored toga, uvek je poželjno da studenti kod sebe imaju indeks, kako bi iskoristili popuste.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja