Novosti

U Hrvatsku bez testa i potvrde o vakcinaciji: Srbija na zelenoj listi, naši građani prelaze granicu bez ograničenja

Komentari

Autor: Tara Tomović

27/06/2021

-

13:10

U Hrvatsku bez testa i potvrde o vakcinaciji: Srbija na zelenoj listi, naši građani prelaze granicu bez ograničenja
Granični prelaz Batrovci - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Državljani Srbije mogu da uđu u Republiku Hrvatsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja korona virusa.

Kako je objavljeno na sajtu Ambasade Srbije u Zagrebu, nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test na korona virus.

Srbija je time na tzv. zelenoj listi Hrvatske.

Putnici iz Srbije, sa kojima je Euronews Srbija razgovaraom, prešlo su još u petak granicu na prelazu Batrovci, a da im niko nije tražio negativan test na uvid.

"U petak smo prešli granicu i poneli sa sobom negativne antigenske testove koje smo uradili dan pre u Beogradu. Niko nam nije tražio test, a kada smo ih sami ponudili pripadnik Granične policije nam je rekao da je Srbija od danas na zelenoj listi. Nas šestoro, u dva automobila je prošlo bez ikakvih uslova koji su prethodno važili", kaže naš sagovornik.

Podsetimo, Evropska unija, čija je članica i Hrvatska, dala je sredinom juna saglasnost da Srbija i još sedam zemalja budu dodate na spisak država čiji građani mogu da putuju u EU.

Tanjug/Nikola Anđić

 

Građani iz tih zemalja će moći da putuju u Uniju bez ograničenja i nisu svedeni samo na one koji spadaju u kategoriju neophodnih zanimanja ili neophodnih poslova. Odluka se odnosi na sve građane, bez obzira na to da li su vakcinisani.

Države članice i dalje imaju mogućnost da od osoba koje dolaze iz zemalja koje se nalaze na listi traže negativan kovid test i karantin.

Spisak država čijim građanima je dozvoljen ulazak u Uniju revidira se na dve nedelje. Ukoliko dođe do pogoršavanja situacije u nekoj od njih, ponovo će se naći na listi zabranjenih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja