Novosti

Šest najjeftinijih ski-centara u Evropi: Čak tri se nalaze na samo 500 kilometara od Beograda

Komentari

Autor: Euronews

30/10/2022

-

19:47

Šest najjeftinijih ski-centara u Evropi: Čak tri se nalaze na samo 500 kilometara od Beograda
Šest najjeftinijih ski-centara u Evropi: Čak tri se nalaze na samo 500 kilometara od Beograda - Copyright unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Skoro pet od 10 britanskih skijaša ove godine neće ići na uobičajenu destinaciju za zimovanje, ponajviše zato što rastući troškovi života umanjuju budžete za putovanja, pokazalo je novo istraživanje.

Prema novom istraživanju kompanije Club Med, turističkog operatora koji pruža opcije za all-inclusive odmor, čak 45 odsto skijaša razmišlja da ove godine promeni plan.

Anketa koja je obuhvatila dve hiljade Britanaca dolazi usled visokih cena energenata i rastuće inflacije koja je smanjila putne budžete.

Sezona će pak, i dalje biti uspešna, predviđa Nikolas Breš, generalni direktor Club Med-a u Britaniji. Ipak, kako kaže, ljudi će biti oprezniji kada su troškovi u pitanju.

"Na osnovu naših dosadašnjih trendova u prodaji i rezervacijama, uvereni smo da će ovo biti rekordna sezona. Međutim, ova zima mnogima pruža priliku da se vrate na padine, ali sa manjim budžetima", kaže on.

Dok mnogi čak odustaju od zimovanja, čak 53 odsto ispitanika u ovom istraživanju kaže da će ići, ali na neku od jeftinijih destinacija.

Inače, zimski sportovi nisu jeftin hobi - ski pas, izjamljivanje opreme, prevoz, časovi. Osim toga, hoteli će verovatno biti skuplji ove godine budući da energetski intenzivna odmarališta podižu cene kako bi se izborila sa rastućim cenama struje i gasa.

Međutim, nije sve tako crno, a u našem okruženju nalazi se čak šest jeftinih odmarališta.

Borovec, Bugarska

U pitanju je najstariji skijaški centar u Bugarskoj koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.300 metarae na planini Rila. Staze su široke i otvorene, tako da je ovo odmaralište najprikladnije za početnike i skijaše srednjeg nivoa. Odmaralište je poznato po tome što obiluje mnoštvom pabova i barova koji su idealni nakon dugog dana na planini.

Prosečna cena ski-pasa: 75 bugarskih leva (37 evra) za dnevnu kartu, 370 leva (180 evra) za šest dana. U pitanju su prošlogodišnje cene budući da za ovu godinu još nisu objavljene.

Staza: 58 kilometara

Prosečna cena piva: pet bugarskih leva (2,5 evra)

Najbliži veći grad: Sofija (49 kilometara)

Vogel, Slovenija

unsplash

 

Vogel gleda na prelepo Bohinjsko jezero, u nacionalnom parku Triglav u Sloveniji. Ima samo 16 kilometara skijaških staza, ali teren bez drveća znači da ima mnogo alternativnih ruta za istraživanje. Na nadmorskoj visini od 1.800 metara, u pitanju je jedno od najviših ski-odmarališta u zemlji i dobar sneg je obično zagarantovan do aprila.

Prosečna cena ski-pasa: 35 evra košta dnevni, dok je šestodnevni 153 evra.

Staza: 16 kilometara

Prosečna cena piva: 2,5 evra.

Najbliži veći grad: Ljubljana (85 kilometara)

Grandvalira, Andora

unsplash

 

U "sendviču" između Španije i Francuske, Androa je zemlja upola manja od Berlina. Ipak, ima tri skijališta. Sa 210 kilometara staza, Grandvalira je najveća i nudi teren za skijaše svih sposobnosti. Zemlja ima jedan od najnižih poreza na alkohol u zapadnoj Evropi, tako da piće nakon skijanja ne bi trebalo da ugrozi vaše finansijske planove.

Prosečna cena ski-pasa: 58 evra je dnevni, a šestodnevni 310 evra

Staza: 210 kilometara

Prosečna cena piva: 2 evra

Najbliži veći grad: 190 kilometara od aerodroma u Tuluzu i 210 kilometara od aerodroma u Barseloni

Jahorina, BiH

unsplash

 

Ako želite da skijate kao profesionalni sportista, idite na Jahorinu. Odmaralište je poznato kao domaćin ženskih alpskih takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine. Kvalitet odmarališta se iz godine u godinu poboljšava, a staze su uglavnom izazovnije i prigodnije za bolje skijaše.

Prosečna cena ski-pasa: 36 evra za dnevni, 166 za nedeljni

Staza: 47 kilometara

Prosečna cena piva: 2,5 evra

Najbliži veći grad: Sarajevo (53 kilometra)

Poiana Brašov, Rumunija

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poiana Brasov (@poianabv)

Najpopularniji rumunski ski-centar u prevodu znači "sunčani proplanak". Duboko u srcu Karpatskih planina Transilvanije, okružen je gustim šumama četinara i visokim vrhovima. Ako se umorite od skijanja, obiđite zamak Bran u blizini - gotičko uporište koje je inspirisalo "Drakulu" Brema Stokera.

Prosečna cena ski-karte: 30 evra dnevni ski-pas, nedeljni 130 evra

Staza: 24,5 kilometara

Prosečna cena piva: 1,6 do 2,5 evra

Najbliži veći grad: Bukurešt (136 kilometara)

Jasna, Slovačka

unsplash

 

Najveće odmaralište u Slovačkoj, Jasna ima čak 50 kilometara staza. Ali, prava atrakcija su rute van staza koje prolaze kroz drveće s obe strane planine Čopok. Od otvorenih udolina do strmih padova, postoji nešto za sve one koji tragaju za adrenalinom. Nešto je skuplje od ostalih odmarališta na ovoj listi, ali ga favorizuju profesionalci. Ski-centar je čak bio domaćin kvalifikacija za Fred Bull freeride takmičenje.

Prosečna cena ski-pasa: 49 evra dnevni (59 evra u špicu sezone), 265 šestodnevni (319 evra u špicu sezone)

Staza: 50 kilometara

Prosečna cena piva: od 1,6 do 2 evra

Najbliži veći grad: Poprad (68 kilometara)

Komentari (0)

Putovanja