Novosti

Pokrenut je nadzor nad agencijom Gea Turs koja je odvezla putnike u jednom smeru

Komentari

Autor: Tara Tomović

01/07/2021

-

18:16

Pokrenut je nadzor nad agencijom Gea Turs koja je odvezla putnike u jednom smeru
Gea tours - Copyright alltrafficcams.com; EPA/GEORGI LICOVSKI; unsplash; geatours.rs

veličina teksta

Aa Aa

Pokrenut je nadzor nad agencijom "Gea Turs", koja je odvezla putnike iz Srbije u Grčku i potom ih putem društvenih mreža obavestila da obustavlja dalji prevoz za tu zemlju. Ovu informaciju je za Euronews Srbija potvrdila Dunja Đenić, zamenica ministra turizma.

Međutim, Đenić ističe da je inspekciji takođe rečeno da su putnici imali karte u jednom pravcu.

"Dogovori za povratak su ostali na usmenom nivou, što je neozbiljno od strane putnika koji takođe snose odgovornost za to", kaže.

Ona navodi da je turistička inspekcija reagovala jer je agencija u Privrednom registru Srbije upisana kao turistička, iako to odavno nisu.

"Ne radi se o turističkom putovanju već isključivo o prevozu koji je organizovan od strane Gea tursa, a za koji su putnici kupili karte. Dakle, oni su samo posrednici, a ne organizatori putovanja. Agencija ima važeću licencu za prevoz, ali potencijalne nepravilnosti u ovom sektoru su u nadležnosti Republičke inspekcije za drumski saobraćaj", kaže Đenić.

Direktor Jute Aleksandar Seničić je takođe saglasan u tome da u ovom slučaju, putnici nemaju nikakva prava ukoliko su zaista dobili samo usmenu reč.

"Putnici nemaju nikakva prava jer im nije prodata povratna karta. Dakle, kada je samo jedna usluga uplaćena i izvršena, ne može ništa više da se traži", kaže on za Euronews Srbija.

I vlasnik agencije Gea tours Zoran Balović u razgovoru za Euronews Srbija navodi da je šestoro putnika koje je ta agencija u subotu odvezla u Grčku imalo kartu u jednom pravcu. Kako kaže, putnici i dalje imaju mogućnost da se vrate autobusom drugih srpskih, pa čak i grčkih prevoznika, ali "to odbijaju jer hoće samo kombi prevoz".

(Ne)poštovanje ograničenja broja putnika

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Više od mesec dana agencija Gea turs je saobraćala bez ikakvih problema u Grčku, sve do prošle nedelje. Zašto Gea tours više ne saobraća ka Grčkoj? Ukoliko pitate vlasnika ove agencije, razlog je "maltretiranje koje doživljavaju na grčkoj granici" zbog čega su, ističe, sada primorani da otkažu karte za 100 ljudi.

"Mi nemamo nikakvu zabranu da idemo u Grčku, ali smo suočeni sa teškim kaznama", navodi Balović.

Na pitanje da pojasni na šta se odnose te kazne, odgovorio je: "Za bilo šta, samo da vas oteraju odatle, da ne vozite. Ponižavaju nas, dok kombi prevoznici iz Rumunije i Bugarske normalno ulaze u Grčku. Srbija inače ima probleme na međunarodnom planu, a onda se to odnosi i na naše privredne subjekte. Nema narod Grčke sa tim veze, da se razumemo".

Iako je od početka pandemije koronavirusa u Grčkoj na snazi pravilo da popunjenost vozila ne može biti veća od 85 odsto, što su za Euronews Srbija potvrdila još dva prevoznika, vlasnik agencije Gea tours kaže da njihova agencija "nije znala da u kombiju može biti samo četvoro ljudi".

"Napravili su čitav problem oko tog propisa, terali ljude da prelaze peške preko granice, 12 sati maltretirali putnike i vozača, pisali kazne. Ja sam čak angažovao advokata da bi ih oslobodio", kaže dodajući da "grčka konkurencija prevoznika vrši pritisak na ovu agenciju koju želi da skloni sa tržišta".

I dok Balović tvrdi da je razlog "maltretiranje njhovih vozača i putnika od strane grčkih vlasti", drugi prevoznici navode da oni nisu imali takve situacije. Prevoznik Terra travel u razgovoru za Euronews Srbija ističe da "ako vozite po procedurama, neće biti nikakvih problema".

"Oni koji ne poštuju propise, imaće problema. Mi idemo u Grčku mini-busevima koji primaju 21 putnika. Ipak, mi ih držimo na 60 odsto popunjenosti, odnosno prevozimo 14 putnika", navode u ovoj agenciji i ističu da za ovaj propis "znaju svi prevoznici još od početka pandemije".

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

U auto-prevozniku Barbados kažu da ni oni nemaju velikih poteškoća kada je u pitanju prelazak grčke granice.

"Mi se informišemo svakodnevno. Ako imamo neke probleme, to je za PLF obrazac, pa smo u stalnom kontaktu sa grčkim servisom tehničke podrške čim se pojavi neki problem. Naši autobusi su popunjeni 85 odsto, kako nalažu aktuelni propisi. To je ono što je maksimalno dozvoljeno. Ta procedura mora da se poštuje. Priča se i da su neke agencije uspevale da prođu sa punim autobusima. Mi nismo pokušavali tako nešto da nas ne bi vratili ili maltretirali putnike da čekaju drugo vozilo. Poštujemo sve procedure i pravila zakona koji važi u Grčkoj", istakli su u ovoj agenciji.

Komentari (0)

Putovanja