Novosti

Izabrane najbezbednije avio-kompanije na svetu, ko je u najužem izboru od niskobudžetnih

Komentari

Autor: Euronews

05/01/2023

-

14:15

Izabrane najbezbednije avio-kompanije na svetu, ko je u najužem izboru od niskobudžetnih
Izabrane najbezbednije avio-kompanije na svetu, ko je u najužem izboru od niskobudžetnih - Copyright AP Photo/Rick Rycroft

veličina teksta

Aa Aa

Portal AirlineRatings.com analizirao je 285 različitih avio-kompanija kako bi izdvojio 20 najbezbednijih na svetu. U zasebnoj anketi, oni su takođe izabrali 10 najboljih niskobudžetnih avio-kompanija.

Da bi odredio 20 najboljih, AirlineRatings.com je pregledao niz faktora, uključujući evidenciju o ozbiljnim incidentima u protekle dve godine, vladine revizije, starost flote i, naravno, protokole bezbednosti vezane za kovid 19.

Na vrhu tabele našla se avio-kompanija Quantas zahvaljujući "neverovatnom rekordu da budu prvi u operacijama i bezbednosti", što je dovelo do toga da je "prihvaćen kao najiskusnija avio-kompanija u industriji", navodi sajt.

Vodeća australijska avio-kompanija nekoliko puta je bila na vrhu liste kada je bezbednost u pitanju. Međutim, prošle godine Quantas nije bio prvi zbog incidenta na aerodromu u Pertu 2018. godine. Do nesreće je umalo došlo kada je avion 737 taksirao po pisti i umalo se sudario sa još jednim 737 koji je bio u redu za poletanje.

Izveštaj o ovom incidentu nije podnet sve do 2020. godine, što znači da je uticao na rangiranje o bezbednosti za 2021, kada je ova kompanija zauzela sedmo mesto.

Kompanija Air New Zealand, prošlogodišnja pobednica, ove godine zauzela je drugo mesto. Etihad airways iz UAE je na trećem mestu, dok je Qatar Airways na četvrtom.

"Ove avio-kompanije su istaknute u industriji i na čelu su po bezbednosti, inovacijama i lansiranju novih aviona kao što su Erbas A350 i Boing 787", rekao je glavni urednik AirlineRatings.com Džefri Tomas.

U ostalih 20 najboljih našli su se:

5. Singapore Airlines

6. TAP Air Portugal
7. Emirates
8. Alaska Airlines
9. EVA Air
10. Virgin Australia/Atlantic
11. Cathay Pacific Airways
12. Hawaiian Airlines
13. SAS
14. United Airlines
15. Lufthansa/Swiss Group
16. Finnair
17. British Airways
18. KLM
19.American Airlines
20.Delta Air Lines
Najsigurnije low cost kompanije

Veb stranica je takođe odabrala deset najbezbednijih low cost avio-kompanija za putnike. Iako nisu rangirane po određenom redosledu, kao najsigurnije navedene su AirArabia, easyJet, Frontier, Jetstar Group, Jetblue, Ryanair, Vietjet, Volaris, Westjet i Wizz.

Komentari (0)

Putovanja