Novosti

Kina kao država partner na sajmu turizma u Beogradu: Šta se najviše dopada kineskim turistima u Srbiji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/02/2023

-

18:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sresti kineskog turistu u Beogradu danas je teško, a pre par godina oni su bili među najbrojnijim turistima u Srbiji. Pre tri godine zabeležen je rekordan broj kineskih turista, ukupno je bilo 145.000 dolazaka i oko 270.000 hiljada noćenja. Povratku kineskih turista u Srbiju mogao bi značajno da doprinese predstojeći Međunarodni sajam turizma koji se održava u Beogradu od 23. do 26. februara, gde će država partner upravo biti Narodna Republika Kina.  

"Ono što nama posebno znači je da će u delegaciji koja će biti prisutna sa Narodnom Republikom Kinom na sajmu biti prisutne njihove najveće turističke agencije koje upravo rade sve ture vezane za Evropu i sastaće se sa našim turoperatorima", rekla je za Euronews Srbija sekretar za turizam u privrednoj komori Srbije Tijana Maljković.  

U Srbiji pored Beograda najviše vole da posete Uvac, Zlatibor i Taru. Pošto slabo govore engleski, uvek traže vodiče koji pričaju kineski jezik, a domaće agencije uglavnom nastoje da im ispune sve zahteve zbog toga što se pokazalo da su Kinezi veoma dobri gosti. 

Koliko novca Kinezi izdvajaju za putovanja? 

Turističke organizacije Srbije se sve vreme reklamiraju na kineskom tržištu a o tome koliko je ovo važno govori podatak da je pre korona virusa, putovalo 150 miliona Kineza a da su na putovanja potrošili 277 milijardi dolara.  

Državni sekretar u Ministarstvu turizma, Uroš Kandić, za Euronews Srbija rekao je da Kinezi troše više od prosečnih turista i da uglavnom odsedaju u hotelima visoke kategorije, sa četiri ili pet zvezdica a da su izbirljivi samo kada je u pitanju gastronomska ponuda jer im gotovo uvek bar jedan obrok u toku dana mora biti kineska hrana. 

Kada putuju Kinezi nikada ne obilaze samo jednu zemlju, najčešće su pored Srbije u ponudi i ture po Bosni i Hercegovini ili Crnoj Gori a na putovanju ostaju od 10 do 20 dana. 

Direktan let sa Narodnom Republikom Kinom je još jedna vrlo bitno stvar koja doprinosi tome da se Beograd pozicionira kao prva ulazna tačka, gde će gosti sletati i krenuti sa turama i po regionu. 

Zašto Kinezi dolaze u Srbiju i šta im se kao turistima nudi?  

Turistički vodič Ognjen Stošović za Euronews Srbija rekao je kako je u poslednjoj turi sa Kinezima obišao Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Taru, kao i vinarije i manastire na Fruškoj gori. 

"Obično je napravljen detaljni plan od prevoza, restorana do hotela. Međutim oni su uvek raspoloženi i fleksibilni da čuju savet, da vide nešto novo, da zastanu da nešto slikaju, da probaju. Oni jako vole da probaju stvari, dakle sve što ima taj kontekst autentičnog i lokalnog oni vole da iskuse", rekao je on.  

Iako su Kinezi jako vezani za svoju hranu, ipak vole i da probaju nešto što nemaju prilike u drugim delovima sveta, ono što im se najviše dopada jeste naša kuvana hrana koju uvek pre izaberu nego, na primer, roštiljske specijalitete.  

Euronews

Za Euronews Srbija turistički vodič Ognjen Stošović rekao je da prosečan kineski turista uglavnom nije dovoljno upoznat sa srpskim običajima i kulturom, kao i da postoje velike kulturološke razlike. Međutim je dodao da se gotovo uvek svi prijatno iznenade kada se upoznaju sa istorijom i kulturom Srbije.  

"Oni se oduševe recimo tehnikom freskoslikarstva ili značenjem vere za našu kulturu i istoriju srednjeg veka i koliko sve to utiče na nas danas, to im je jako zanimljivo i baš sam pre tih nekoliko nedelja na Fruškoj gori u manastirima doživeo da mi kineski turisti kažu da im se jako dopalo to što su videli", kaže on.  

Turistički vodič Ognjen Stošović za Euronews Srbija naglasio je da kineski turisti odlaze sa utiskom da je Srbija bezbedna zemlja, sa jako gostoljubivim i prijateljski nastrojenim ljudima kao i da se nada da će direktni letovi sa Kinom i predstojeći sajam turizma povećati, odnosno vratiti broj kineskih turista iz 2019. godine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja