Novosti

Kina od srede otvara granice za strane turiste

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2023

-

10:05

Kina od srede otvara granice za strane turiste
Kina od srede otvara granice za strane turiste - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kina će ponovo otvoriti svoje granice za strane turiste, prvi put od izbijanja pandemije kovid-19 pre tri godine, dozvoljavajući od srede izdavanje svih kategorija viza.

Ukidanje ove mere prekogranične kontrole, uvedene zbog zaštite od kovida 19, dolazi nakon što su kineske vlasti prošlog meseca proglasile pobedu nad virusom, prenosi Rojters.

U 2019. prihodi od međunarodnog turizma činili su samo 0,9 odsto kineskog bruto domaćeg proizvoda, a izvori iz turističke industrije ne očekuju veliki priliv posetilaca u kraćem roku ili zbog toga značajan rast privrede, navodi britanska agencija.

Nastavak izdavanja viza za turiste deo je šire akcije Pekinga da normalizuje putovanja između Kine i sveta, pošto su vlasti u januaru povukle preporuke građanima da ne putuju u inostranstvo.

Oblasti u Kini za koje nisu bile potrebne vize pre pandemije vratiće se na bezvizni režim, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Ovo se odnosi na južno turističko ostrvo Hainan, koje je dugo bilo omiljeno odredište turista iz Rusije, kao i na brodove za krstarenje koji prolaze kroz luku Šangaj.

Ulazak bez viza za strance iz Hongkonga i Makaa u najprosperitetniju kinesku provinciju Guangdong takođe će biti nastavljen, što je posebno povoljnost za luksuzne hotele popularne među međunarodnim poslovnim putnicima, navodi Rojters.

Kineske manifestacije otvorene za strane posetioce, poput Kineskog razvojnog foruma u Pekingu kasnije ovog meseca i sajma automobila u Šangaju u aprilu, postepeno se nastavljaju.

Azijske igre koje se održavaju svake četvrte godine takođe će se održavati u istočnom gradu Hangdžou u septembru, nakon što su prošle godine odložene zbog mera protiv kovida 19.

U 2022. godini bilo je samo 115,7 miliona prekograničnih putovanja u Kinu i van nje, a stranci su činili oko 4,5 miliona, dok je 2019.,pre izbijanja pandemije kovid-19, Kina  zabeležila 670 miliona ukupnih putovanja, a stranci su činili 97,7 miliona, navodi Rojters.
 

 

Komentari (0)

Putovanja