Novosti

Zbog ovih pet plaža Albanija se smatra evropskom egzotikom

Komentari

Autor: Tara Tomović

12/07/2021

-

21:29

Zbog ovih pet plaža Albanija se smatra evropskom egzotikom
Zbog ovih pet plaža Albanija se smatra evropskom egzotikom - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

S ozbirom na to da je Albanija bila jedna od retkih letnjih destinacija koja je prošle godine primala srpske turiste bez ikakvih uslova, ne čudi što je veliki broj njih odlučio da i ovo leto provede u komšijskoj zemlji.

Primera radi, prošle godine spas od letnjih vrućina u Albaniji je pronašlo 48,146 turista iz Srbije, a to nije prošlo neopaženo ni od strane turističkih agencija.

Tako je direktor Jute Aleksandar Seničić je u ranijoj izjavi za Euronews Srbija otkrio da će ove godine sve više agencija nuditi Albaniju kao jednu od povoljnijih destinacija, ali i da se beleži porast od 150 odsto u broju srpskih turista u odnosu na 2019.

"I dalje je Albanija jeftinija od destinacija na koje smo mi navikli. Biće iznenađujuće za naše turiste da vide koliko je turizam u Albaniji napredovao. Postoji nekoliko destinacija koje će u narednih pet do 10 godina biti jako popularne u Evropi, u to nema dileme. Valona je najbolji primer. Sve kompletno duž mora je bilo porušeno i izgrađeno je šetalište koje zaista može da se meri sa Nicom iz najboljih dana", istakao je.

Budući da se u turističkim agencijama najviše nude aranžmani za Ksamil, Sarandu i Drač, pravi biseri Jonskog mora kriju se u nenaseljenim oblastima. Ako ćete i vi godišnji odmor provesti u Albaniji, onda bi bila prava greota da ne obiđete neka od čuda prirode koja se kriju u ovoj zemlji.

U saradnji sa Borisom Firickijem sa sajt albanija.rs, Euronews Srbija predstavlja pet najlepših plaža, koje su nimalo slučajno, sve na Jonskom moru.

Dhermi

Pixabay

 

U pitanju je jedna od najpoznatijih plaža u Albaniji koja je duga nekoliko kilometara i poznata po tirkiznom moru.

Boris Firicki sa sajta albania.rs ističe da ova plaža važi i za jednu od najlepših prema ocenama turista.

"Dhermi je plaža sa izuzetno čistom morskom vodom, a prednost je i što se ne nalazi u nekom od većih albanskih letovališta, već u istoimenom mestu koje, iako je popularno, i dalje nije preplavljeno turistima", ističe on u razgovoru za Euronews Srbija.

Specifično za ovu plažu i mesto Dhermi je održavanje brojnih muzičkih festivala koji privlače mlade iz čitave Evrope, poslednjih godina i iz Srbije.

"Za mlade koji su željni dobrog provoda, žurki tokom večernjih sati, ali i preko dana, kao i boravka u letovalištu sa mnogo vršnjaka, Dhermi je odličan izbor"

Shpella e Pellumbave

Printscreen/YouTube/Tico_Z

 

Pesak, šljunak, stene i najtirkiznije more koje ste ikada videli. Shpella e Pellumbave je plaža koja se nalazi na potezu između Sarande i Ksamila, na samom jugu Albanije, blizu granice sa Grčkom.

"Iako plaža nije velika, ona važi za jednu od najlepših u Albaniji, što zbog perfektne tirkizne boje mora, što zbog same plaže koja je okružana planinom i prirodom, te je na plaži uglavnom vrlo mirno", kaže Boris.

Mnogima je pak, veći doživljaj doći do nje, pa zbog toga važi i za jednu od omiljenih u Albaniji.

"Do plaže Shpella e Pellumbave se dolazi isključivo peške, a poslednjih par stotina metara pred silazak na plažu, pruža se fantastičan pogled na Jonsko more, okolinu plaže, Sarandu, ali i ostrvo Krf", dodaje.

Borsh

Printscreen/YouTube/Albania by drone

 

Borsh je najveća plaža u Albaniji duga 7 kilometara, koja se nalazi severno od Sarande.

"Plaža ima sitan šljunak, a okružena je divnom prirodom i velikim brojem stabala maslina. Iako je jedna od najvećih i najlepših, plaža je jedna od onih na kojima se zaista možete opustiti i uživati bez gužve", ističe Firicki.

Za one koji vole mirniji odmor i koji odaberu Borsh za svoje letovanje, dobra stvar je što se i druga, veća mesta na jugu Albanije nalaze na oko 20 minuta do sat vremena vožnje od plaže Borsh.

Ksamil

Unsplash

 

Ksamil se smatra jednom od top tri destinacije u Albaniji koje morate posetiti jer za ovaj deo albanske rivijere kažu da je prava evropska egzotika.

Primera radi, poznati "The Guardian" je 2013. godine uvrstio Ksamil u 20 najboljih evropskih plaža za odmor.

"Ksamil je apsolutno jedno od najpopularnijih letovališta u Albaniji. Ovo mesto, iako je malo, postalo je popularno zahvaljujući svojim plažama sa belim peskom, tirkiznoj boji mora, ali i ostrvima koja se nalaze u okolini i koja je moguće posetiti brodićima", naveo je sagovornik Euronews Srbija.

Letovalište na samoj granici sa Grčkom važi za jedno od omiljenih porodičnih mesta, ali kako Ksamil nije veliki, tokom sezone - u julu i avgustu, na plažama je teško naći slobodan komplet ležaljki i suncobrana.

"Ipak, za one koji vole malo mesto, gde tokom odmora nije potrebno koristiti prevoz, već je sve na pešačkoj udaljenosti, Ksamil je odličan izbor", nastavlja Firicki.

Krorez

Printscreen/YouTube/A Daily Odyssey

 

Krorez je plaža severno od Sarande do koje je moguće prići isključivo sa mora - odnosno brodićima. Kopnenim putem do Kroreza nije moguće doći, što garantuje da će na ovoj plaži retko kada biti gužve.

Do plaže Krorez gosti mogu doći u turama ili prevozom koji polazi iz Sarande.

"Plaža je specifična jer je ušuškana u prelepu prirodu, dok goste na plaži očekuje i mali restoran sa svežim ribljim specijalitetima koji se pripremaju pred gostima", zaključuje Firicki u razgovoru za Euronews Srbija.

Od plaža u blizini Kroreza, izdvaja se i popularna plaža Kakome.

Komentari (0)

Putovanja