Novosti

Ovo ostrvo moglo bi da bude vaše za (samo) 190.000 dolara: Nenaseljeno je i veličine 25 hektara

Komentari

Autor: CNN

23/04/2023

-

15:15

Ovo ostrvo moglo bi da bude vaše za (samo) 190.000 dolara: Nenaseljeno je i veličine 25 hektara
Ovo ostrvo moglo bi da bude vaše za (samo) 190.000 dolara: Nenaseljeno je i veličine 25 hektara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ako ste ikada zamišljali da pobegnete od svakodnevnog života i uputite se na udaljeno ostrvo bez drugih stanovnika, sada bi mogla biti vaša šansa. Smešteno nedaleko od južne obale Škotske, ostrvo Barloko prodaje se po ceni od oko 190.000 dolara.

"I dalje postoji veoma romantično osećanje vezano za posedovanje sopstvenog škotskog ostrva, gde možete pobeći od užurbanosti svakodnevnog života i uživati u miru i spokoju u najlepšem pejzažu", kaže za Aron Edgar iz "Gajbrajt grupe", koji vodi prodaju ovog ostrva, prenosi CNN.

Malo je verovatno da će kupac moći baš da putuje - najbliži grad je udaljen oko deset kilometara, a najbliža železnička stanica je Damfriz, udaljena sat vremena vožnje autobusom od grada. London je udaljen malo više od 560 kilometara, a Edinburg oko 160. 

Sa bujnom zelenom travom i stenovitim izdancima koji se protežu do mora, ostrvo pokriva površinu od oko 25 hektara, ali na njemu nema zgrada - tu je samo jezerce koje obezbeđuje vodu za stoku i divlje životinje u zimskim mesecima.

Niko nikada nije tražio dozvolu za gradnju na ostrvu, navodi se u listingu, tako da je na kupcu da sa lokalnim vlastima ispita takve mogućnosti.

U vreme oseke, do ostrva se može doći peške, traktorom ili nekim drugim vozilom. Što se ostatka vremena tiče, tu je šljunčana plaža na kojoj se mogu usidriti čamci. Edgar je istakao da je ovo "savršena baza za istraživanje ostrva, kupanje u hladnoj vodi i uživanje u pikniku pored".

Ostrvo se nalazi na lokaciji od posebnog naučnog interesa, u oblasti koja je definisana tako zbog retkih vrsta faune ili flore koje se u njoj nalazi. Predstavlja utočište za sve vrste divljih životinja, uključujući velike galebove, i retke biljke kao što su morska lavanda i mirisna orhideja.

Agent očekuje veliko interesovanje za ovo minijaturno kraljevstvo. 

"Bili smo svedoci velike tražnje domaćih i međunarodnih klijenata za celim privatnim ostrvima. Nekoliko njih, prodato je i u Škotskoj", rekao je Edgar.

Komentari (0)

Putovanja