Novosti

Grčka dozvolila kućnim ljubimcima pristup u više od 120 arheoloških nalazišta

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2023

-

08:21

Grčka dozvolila kućnim ljubimcima pristup u više od 120 arheoloških nalazišta
Grčka dozvolila kućnim ljubimcima pristup u više od 120 arheoloških nalazišta - Copyright Tanjug AP/Petros Giannakouris, File

veličina teksta

Aa Aa

Kućnim ljubimcima biće uskoro dozvoljeno da uđu u više od 120 arheoloških lokaliteta širom Grčke, što ne važi za Akropolj i neke druge važnije turističke atrakcije, saopštilo je Ministarstvo kulture Grčke.

Ovaj potez, koji je jednoglasno odobrio Centralni arheološki savet, ublažiće trenutna pravila, prema kojima je dozvoljen pristup u arheološka nalazišta samo psima vodičima posetilaca sa invaliditetom, preneo je Rojters.

Ministarka kulture Lina Mendoni nije precizirala kada će tačno novi propisi biti primenjeni, ali je navela da je ta odluka "prvi, ali važan korak ka usklađivanju okvira pristupačnosti spomenicima i arheološkim lokalitetima sa standardima drugih evropskih zemalja, gde već važe pravila mogućnostima ulaska kućnih ljubimaca".

Savet je odobrio ulazak kućnih ljubimaca pod uslovom da budu na povocu ne dužem od jednog metra ili da ih vlasnici drže u torbi ili torbici za nošenje kućnih ljubimaca.

Vlasnici će takođe morati da pokažu zdravstveni sertifikat svog ljubimca, a veći psi moraće da imaju brnjicu.

Međutim, kućni ljubimci i dalje neće moći da uđu u neka od najpopularnijih arheoloških nalazišta, koja su veoma često prepuna, kao što su atinski Akropolj, Knosos na Kritu, drevna Olimpija ili Delfi, zatim antička pozorišta, hramovi, grobovi i spomenici sa mozaik podovima.

Ministarstvo je saopštilo da će kavezi biti postavljeni na ulazima u više od 110 drugih arheoloških lokaliteta, kako bi vlasnici mogli tamo da ostave svoje ljubimce tokom posete.

Komentari (0)

Putovanja