Novosti

Zbog pritiska EU Malta odustala od toga da samo vakcinisani mogu da uđu u zemlju - sada nikome nije jasno šta to znači za Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2021

-

10:26

Zbog pritiska EU Malta odustala od toga da samo vakcinisani mogu da uđu u zemlju - sada nikome nije jasno šta to znači za Srbiju
Zbog pritiska EU Malta odustala od toga da samo vakcinisani mogu da uđu u zemlju - sada nikome nije jasno šta to znači za Srbiju - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Malta je, zbog pritiska Evropske komisije, na kraju odustala od uvođenja nove mere koja podrazumeva da u državu mogu ući samo vakcinisani turisti koji imaju potvrdu o vakcinaciji izdatu u EU ili u Velikoj Britaniji.

Međutim, juče je izdat modifikovan pravilnik, prema kojem državljani zemlja sa liste, na kojoj se nalazi i Srbija, mogu da putuju na Maltu ukoliko imaju potvrdu o vakcinaciji, dok će za sve putnike koji ne poseduju taj dokument, biti obavezan karantin od 14 dana.

Osim toga, pojedinac koji ne može da primi vakcinu iz medicinskih razloga i deca od pete do jedanaeste godine, moraju imati negativan PCR test (ne stariji od 72 časa) za ulazak na Maltu.

Osobama koje imaju prebivalište na Malti, neće biti potrebna potvrda o vakcinaciji već samo negativni PCR test, ne stariji od 72 sata.

Srbima na Malti ništa nije jasno

Međutim, u dokumentu nije pojašnjeno koje se potvrde o vakcinaciji prihvataju, kao ni da li osobe koje su primile vakcinu neodobrenu od strane Evropske agencije za lekove ili Svetske zdravstvene organizacije (Sputnjik V) mogu da uđu na Maltu.

"Ni nama ništa nije jasno. Na listi smo i piše lepo da ukoliko imaš sertifikat možeš da putuješ. Sve je totalno konfuzno", kaže za Euronews Srbija Miloš, administrator Fejsbuk stranice "Info group Malta".

Kako ističe, zbog čestih promena pravila oko ulaska u zemlju, ljudi su ogorčeni.

"Imam drugaricu koja je u petak imala sve potrebno od mejlova i odobrenja za povratak iz Srbije. I u petak izbace nova pravila i novi mejl na koji se čeka danima. I devojka ne ode na let u ponedeljak jer nije bila sigurna da će moći da se vrati zbog novih pravila. A onda juče vlada Malte izbaci da su vratili stara pravila. Veliki je broj takvih slučajeva", zaključio je Miloš u razgovoru za naš portal.

 

 

Komentari (0)

Putovanja