Novosti

Tužne slike sa grčkog Ostrva vetrova: Masovno otkazivanje rezervacija, turisti odlaze i pre vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Proto thema, T.T.

18/07/2021

-

19:51

Associated Press • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Turistički radnici, ali i preduzetnici koji ovog leta posluju na Mikonosu duboko su uznemireni zbog odluke o uvođenju zabrane kretanja na ostrvu od 1 do 6 ujutru, kao i zabrani muzike posle 18 časova. Prema njihovim rečima, nove mere su prevremeno "zapečatile" sjajnu sezonu koja se merila desetinama hiljada posetilaca i rezervacijama do kasnog septembra.

Juče se na Mikonosu dogodila potpuno nesvakidašnaj scena - gosti su na žurkama "kipeli" od vrućine, ali i nezadovoljstva jer se njihova žurka završava u 18 časova.

Tako su di-džejevi u većini klubova na plažama spustili svoje slušalice već u 18h i isključili računare, dok su nezadovoljni gosti i dalje sedeli u objektu.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

 

 

Novonastala situacija na Mikonosu je samo u poslednja 24 sata učinila da na mejlove hotela, klubova na plaži i restorana stigne hiljade stotine otkazanih rezervacija.

"Primer Mikonosa jasno pokazuje da smo ušli u drugu sezonu kovida. Tamo gde se mere ne poštuju, lokalna ekonomija je u opasnosti sa svim što podrazumeva", rekao u izjavi Atinsko-makedonskoj novinskoj agenciji predsednik Panhelenske federacije hotelijera (POKS) Grigoris Tasios.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

 

Dok se turistički radnici i preduzetnici još uvek nisu oporavili od jučerašnjeg šoka, hiljade gostiju iz inostranstva, ali i Grčke otkazalo je svoju rezervaciju. Grčka Proto thema daje primer bogatog Izraelca koji je zakupio vilu na ostrvu za 50.000 evra na deset dana, ali je s uvođenjem novih mera otišao juče nakon samo tri dana boravka sa svojim prijateljima.

Tasios ističe da je Mikonos prvi alarm, dodajući da ako mere ne budu pažljivo praćene i vakcinacija ne bude nastavljena, možda ni neće biti sezone posle avgusta.

Istovremeno, hiljade zaposlenih suočava se sa potencijalnim otkazima, budući da će, ukoliko se mere nastave i u avgustu, na ostrvu biti više turističkih radnika i ugostiteljskih radnika nego turista.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

 

Zajedničkom objavom dva sindikata SEDEM I SEEHOM, privrednici Mikonosa protestvovali su zbog neprijatnog iznenađenja koje im je vlada pripredila. U saopštenju naglašavaju da je ovih 11 izgubljenih dana (do kada su mere na snazi), za njih izgubljen vek. Štaviše, sindikati su bili na ivici da u potpunosti zatvore objekte na ostrvu, ali na kraju to nisu učinili, zbog desetine hiljada posetilaca koji se i dalje nalaze na ostrvu.

Malo ko na Mikonosu shvata ovakvu odluku vlade budući da je većina posetilaca iz Izraela i SAD mahom vakcinisana, kao i osoblje u restoranima.

Fraza da "sve visi u vazduhu" dominira na ovom ostrvu, uz neobičnu sliku ostrva koje nikada nije bilo ovako tiho.

 

Komentari (0)

Putovanja