Novosti

Gazdić: Durmitor ide na "crvenu listu, a Kotor gubi zvanje?

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2023

-

14:31

Gazdić: Durmitor ide na "crvenu listu, a Kotor gubi zvanje?
Gazdić: Durmitor ide na "crvenu listu, a Kotor gubi zvanje? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor crnogorske Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić izjavio je da imaju saznanja da će Durmitor biti stavljen na "crvenu listu", a da će Kotor izgubiti svoje zvanje značajnog kulturno-istorijskog područja.

Gazdić je to rekao na konferenciji "Zaštita prirode i životne sredine, stanje i perspektive", istakavši da je to poraz države. Kazao je da Crna Gora ne sme da dozvoli da se UNESCO odrekne Durmitora, a da je trenutna situacija alarmantna.

profimedia

 

"Umesto da UNESCO na svoju listu dodaje područja naše države mi smo došli u veoma težak položaj, treba da se borimo i spašavamo zvanja koja imamo", kazao je Gazdić.

Poraznim smatra to što, kako kaže, vojska i policija brane prirodu.

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

"Brane je od nas samih. Reke i jezera su nam puna smeća, eksploatacija šljunka je ogromna. Ipak uradili smo i nešto dobro: imamo zaštićena morska područja, urađene su revizije zaštićenih područja... Očistili smo neke od najopasnijih ekoloških crnih tačaka, a eko volonteri su se uspeli izboriti sa ilegalnom eksploatacijom šljunka. Ušli smo u rat protiv šumske mafije ali je potrebno samo da struka bude u funkciji zaštite prirode, a ne kapitala i investitora", istakao je Gazdić, preneo je portal RTCG.

Konferencija je organizovana povodom jubileja 15 godina od osnivanja i rada EPA i 32 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Komentari (0)

Putovanja