Oko sveta

Tajne jednog od najvećih dvoraca sveta: Malbork u Poljskoj i u srednjem veku imao podno grejanje i toalet

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

15/12/2023

-

07:10

Tajne jednog od najvećih dvoraca sveta: Malbork u Poljskoj i u srednjem veku imao podno grejanje i toalet
Tajne jednog od najvećih dvoraca sveta: Malbork u Poljskoj i u srednjem veku imao podno grejanje i toalet - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Zamak u Malborku u Poljskoj, koji je prema površini zemljišta koje zauzima najveći na svetu, pravo je remek-delo arhitekture.

Neverovatni kompleks obuhvata tri građevine unutar ogromnih zidina i četiri puta je veći od Vindzor zamka, a dva puta od Bakingemske palate. 

Unsplash

 

Smešten na reci Nogat, Malbork zamak predstavlja mrežu najrazličitijih tornjeva, mostova, prolaza i kućica, a svojevremeno je bio dom za 3.000 vitezova i njihovo osoblje.

Dom vitezova Tevtonskog reda

Gradnju Malborka započeli su 1274. godine vitezovi Tevtonskog reda i on je bio njihovo sediše punih 150 godina. 

Unsplash

 

Prvi je izgrađen centralni bastion - Visoki zamak, a 1309. podignut je i Srednji, pa potom i Niži zamak i to unutar moćnih odbrambenih zidina.

Poljska vojska ga je okupirala 1457, a kasnije su ga naseljavale plemićke porodice, pre nego što će potonuti u zaborav.

Unsplash

 

Međutm, krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka obnovljen je tehnikama koje će postati standard u konzervaciji starih građevina, a iako je pretrpeo velika oštećenja u Drugom svetskom ratu, zahvaljujući bogatoj dokumentaciji o praksi prilikom prve obnove, iznova mu je vraćena stara slava.

Obnovljeni raskoš

Danas privlači više od 300.000 posetilaca svake godine, kojima je potrebno i do pet sati da obiđu sve njegove impozantne prostorije.

Unsplash

 

U zamku se takođe organizuju različite izložbe, a tu je i muzej ćilibara, dragocenog materijala kojim su vitezovi svojevremeno trgovali.

Unsplash

 

Palata velikih majstora, koja se nalazi na zapadnoj strani Srednjeg zamka, važi za jednu od najlepših. Gleda na reku i bila je dom "glave kuće" gde je najčešće i primao goste. Prekrivena prekrasnim lepezastim svodom, Velika trpezarija - najveća sala za ručavanje u zamku - takođe se nalazi u Srednjem zamku, zajedno sa ambulantom.

Zanimljivo je da je zamak imao rimski sistem podnog grejanja kakav je korišten u brojnim dvorcima srednjeg veka. Takođe je jedan od prvih u Evropi koji je imao "Dansker", odnosno toranj iznad reke, koji je služio kao toalet, a do njega vodi most sa malim figurama koje pokazuju put do mesta gde i "car ide peške". 

Unesko ga je 1997. upisao na listu svetske kulturne baštine.

Komentari (0)

Putovanja