Oko sveta

Drina je za pola veka odnela šest kućica sa stene, trenutna stoji duže od 10 godina

Komentari

Autor: RINA

07/12/2021

-

21:16

Drina je za pola veka odnela šest kućica sa stene, trenutna stoji duže od 10 godina
Drina je za pola veka odnela šest kućica sa stene, trenutna stoji duže od 10 godina - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Simbol Bajine Bašte i Srbije jeste kućica izgrađena na steni i to nasred toka reke Drine. Njene fotografije obišle su svet, ali malo ko zna da je pre ove sadašnje brza Drina za ovih pola veka trajanja odnela čak šest kućica. Dugo su neimari ovog neverovatnog zdanja pokušavali da pronađu spas za kućicu na steni kako svaki poplavni talas ne bi čekali sa strpenjom i u tome su uspeli. Ova, sedma po redu najduže opstaje i to samo iz jednog razloga – primenili su poseban bezbednosni sistem pre desetak godina, kako bi je sačuvali od nemilosrdne Drine.

"Od prvobitnih kućica razlikuje se po tome što je na temeljima odignuta, stranice kuhinje su otvorene, kako nema zadnjeg zida tako nema ni prednjeg, stvari su podignute na tavan, a reka nesmetano teče kroz nju. Ako bi nivo Drine bio visok i ako bi nadošla, kućica bi ostala neoštećena a reka nesmetano proticala. Kućica je izgrađena od jako čvrstog materijala, sva je u šafovima i tako da na mnogo načina uspeli smo da je obezbedimo. Izuzetni je zanimljiva  za arhitekte jer se mnoge stvari primenjene na gradnji ove kućice, ne primenjuju u gradnji na kopnu koje se ne primenljeuju na kopnu", rekao je za RINU Milan Savić Miško.

On je upravo i jedan od graditelja prve kućice, koja je nastala  davne 1969. godine kao deo dečačke igre i to za samo pet dana. Bila je mnogo manjih dimenzija nego ova današnja, ali predstavljala je prekretnicu i predstavljala početak jedne izuzetne priče.

"U to vreme na tom mestu smo se okupljali, družili ali i skakali sa stene. U jednom momentu smo došli na ideju da nešto napravimo kako bi mogli da se sklonimo od vremenskih neprilika", dodaje Milan.

Današnji objekat ima oko 24 kvadrata, ima jednu zatvorenu prostoriju kao i terasu, koja je omiljeni kutak brojnih posetilaca. Od dečačke igde Kućica na Drini postala je jedan od  najposećenijih lokaliteta u Srbiji, a godišnje je obiđe na stotine posetilaca.

"Niko ne prođe a da ne zastane da se slika. Nakon što je njena fotografija obišla svet, počeli su da pristižu turisti iz mnogih dalekih zemalja. Kinezi su do početka pandemije bili među najbrojnijim posetiocima. Oni su u kolonama čekali da bi je obišli, doživljavaju je kao neko čudo na zemlji", rekao je Miško.

Čamicima je jedino moguće stići do kućice, tokom letnje sezone postoji  organizovan prevoz, a cena je simbolična i na dobrovoljnoj bazi. Ono što daje dodatnu draž jeste posebna tirkizna boja Drine, i svi oni koji su je obišli kažu da je osećaj zaista neponovljiv.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja