Oko sveta

Tajna mesta Italije: Pet fascinantnih destinacija koje i dalje nisu postale meta masovnog turizma

Komentari

Autor: Tila Milenović

12/03/2022

-

21:46

Tajna mesta Italije: Pet fascinantnih destinacija koje i dalje nisu postale meta masovnog turizma
Tajna mesta Italije: Pet fascinantnih destinacija koje i dalje nisu postale meta masovnog turizma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mnogi smatraju Italiju jednom od najlepših zemalja sveta. Riznica drevne civilizacije, rodno mesto renesanse, doline pokrivene vinogradima, čuvena gastronomija, fascinanta arhitektura, modni centar u svetu i tirkizno more – sve je to stalo u "čizmu Evrope".

Da mnoge privlači istorija i kultura Italije, o tome svedoči podatak da je država jedna od najposećenijih na svetu, koja je, pre pandemije korona virusa, u 2019. godini beležila približno 100 miliona poseta.

Uz toliki broj turista, neizbežne su gužve ispred čuvenih destinacija, dugi redovi za slikanje pored pojedinih atrakcija, kao "suvenrirdžirnice" na gotovo svakom ćošku. 

Ipak, Italija i dalje ima nekoliko "neotrkivenih bisera", fascinantne destinacije koje i dalje nisu postale meta masovnog turizma.

Budući da je Italija nedavno dozvolila turističke posete iz Srbije, uz nekoliko ograničenja, izdvojili smo pet destinacija širom te zemlje, za koje je generalno malo ko čuo.

1. Hram Valadijer

profimedia

 

Iznad duboke klisure u prirodnom parku Gola dela Rosa e di Frasasi, hram Valadijero seče upečatljivu neoklasičnu siluetu naspram grubo tesanih ivica okolnih prirodnih zidova pećine. 

Izgrađen je 1828. godine od strane italijanskog arhitekte Đuzepea Valadiera. Hram je zamišljen kao mesto hodočašća gde grešnici mogu da traže oproštaj.

Izolovani planinski hram poznat je kao "Utočište grešnika" i služio je kao mesto hodočašća za one koji traže oproštaj. Unutrašnjost je prvobitno držala mermernu Bogorodicu s detetom koju je izvajao italijanski umetnik Antonio Kanova; međutim, original je premešten u lokalni muzej, a zamena je postavljena u hram. 

2. Logo di Resija

profimedia

 

Na tromeđi granice Italije sa Linhtenštajnom i Švajcarskom u podnožju Alpa, prostire se tirkizno plavo jerzerce, u čijem centru, bez ikakvog ostrva, iz vode se uzdiže crkveni toranj.

Ispod vode, nalazi se crkva iz 14. veka koja je potopljena kada je stvoreno veštačko jezero 1950. godine. Radi proizvodnje energije izgrađena je brana, a potopljen je drevni grad Kuron Venosta, koji je ponovoi zgrađen uzvodno. Pod vodom je završilo oko 163 kuće, a 

Tada je elektroenergetska firma postavila branu kako bi proizvodila sezonsku električnu energiju, a veći broj gradova, uključujući Kuron Venostu i Resiju, su poplavljeni u procesu.

Crkveni zvonik je sve što ostaje vidljivo i do njega se može doći pešice kada se jezero zimi zamrzne.

3. Pećina poezije

profimedia

 

Pećina poezije, kako se zove ovaj bazen ili na italijanskom "Grotta della Poesia", prirodni je bazen smešten u selu Roca Večiji, na jadranskoj obali između gradova Leće i Otranta, a nalazi se unutar većeg arheološkog nalazišta.

Oko kilometar od glavne, nalazi se i druga, manja Pećina poezije. Obe pećine imaju tunele koji vode direktno do mora, do kojeg može da se dođe plivanjem ili malim brodom.

Turiste osvaja šarmantna eliptična forma ponora većeg bazena, širokog oko 30 metara, a idealna je i za skakanje sa litice sa pet metara visine, što privlači brojne turiste.

Ime bazena potiče iz priče prema kojoj je jednom davno postojala princeza koja je volela da pliva ​​u bistroj vodi pećine tako da su mnogi pesnici dolazili tamo i posvećivali joj svoje pesme.

4. Alberobelo 

profimedia

 

Alberobelo je divan grad u blizini Barija čije ulice krase bele kućice kao iz bajke. Selo je lavirint uskih ulica i šarmantnih trgova, a ima i prelep vidikovac sa kojeg se pruža fantastičan pogled na grad.

Ovaj način građenja vodi poreklo još iz praistorijskog doba i stoga je uvršten na spisak svetske baštine Uneska.

5. Dvorac Somecato

profimedia

 

Nadomak Firence nalazi se dvorac Kastelo di Samecano, koji odiše nesvakidašnjom lepotom.

Oko 30 kilometara južno od Firence, u samom srcu Toskane, nalazi se ekstravagantna palata jedinstvene lepote i intrigantne istorije, koja je danas, nažalost, potpuno napuštena.

Dvorac Kastelo di Samecano se nalazi u opštini Ređelo, nedaleko od Firence. Izgrađen je na vrhu brda, usred parka koji se prostire na 187 hektara. Kastelo di Samecano je najreprezentativniji primerak orijentalizma u Italiji, ali i u čitavoj Evropi.

profimedia

 

Dvorac je 1605. godine izgradila plemićka porodica španskih korena Himenes de Aragon. Do XIX veka je korišćen kao lovačka rezidencija i zadržao je izgled tradicionalne toskanske vile. Za današanji izgled dvorca zaslužan je poslednji naslednik markiz Ferdinando Pansijatiči Himenes de Aragon.

Komentari (0)

Putovanja