Oko sveta

Spoj tradicije i budućnosti u gradu gde se sudaraju kontinenti - Kulturni centar Ataturk, simbol moderne kulture Turske

Komentari

Autor: Aleksa Boljanović

30/10/2022

-

20:41

Spoj tradicije i budućnosti u gradu gde se sudaraju kontinenti - Kulturni centar Ataturk, simbol moderne kulture Turske
Euronews/Aleksa Boljanović - Copyright Euronews/Aleksa Boljanović

veličina teksta

Aa Aa

Spoj burne istorije i komplikovane sadašnjosti, raskrsnica svetova, sudar stilova – mnogo je opisa i nadimaka (namerno ne pominjemo "Biser Bosfora" koji svima prvi padne na um) za Istanbul. Kako i ne bi kada je reč o gradu koji spaja Evropu i Aziju i koji ima više od 16 miliona stanovnika i mnoštvo simbola i turističkih atrakcija. Od pre godinu dana, na centralnom gradskom trgu Taksim, u punom sjaju sija još jedna atrakcija koja predstavlja spoj starog i novog i koja odiše simbolikom – Kulturni centar Ataturk.

Kada dođete na Taksim kojim svakodnevno protiču reke ljudi, ne možete, a da na istočnoj strani ne primetite velelepnu i modernu zgradu, čijom spoljašnjošću dominiraju staklene površine koje čine da Kulturni centar Ataturk i bukvalno sija. To je jedan od novih-starih simbola kakav najveći grad u Turskoj i zaslužuje, ali i cela država. Često ga opisuju i kao "DNK moderne Turske", a svakako je značajan deo kulturnog nasleđa.

Euronews/Aleksa Boljanović

 

Danas je to savremeni kompleks u kojem su se nastanili brojni kulturni delatnici, i koji predstavlja ponos Turske, međutim, istorija ovog objekta je veoma živopisna i stanovnici Istanbula su dugo čekali da se ona spoji sa savremenim vremenom i da počne da proizvodi spektakularne kulturne sadržaje.

Burna istorija

Sve je počelo još 1946. godine kada su arhitekte Feridun Kip i Ruknetin Guni osmislili zgradu kulturnog centra, ali je gradnja počela tek 1953. Međutim, tri godine kasnije, projekt preuzima čuveni turski arhitekta Hajati Tabanlioglu koji je odgovoran za neke od najprestižnijih objekata u toj zemlji. Za izgradnju je bilo potrebno čitavih 13 godina, a Istanbulska kulturna Palata, kako se tada zvala, otvorena je 1969. godine. To je bio četvrti po veličini umetnički centar na svetu.

Euronews/Aleksa Boljanović

 

Međutim, već sledeće godine izbio je veliki požar tokom izvođenja predstave. Srećom, tada nije bilo smrtno stradalih ali su uništeni neki veoma vredni predmeti među kojima su neki doneti iz Topkapi palate. Uzrok požara nikada nije otkriven.

Usledilo je renoviranje, ali je još dugo potrajalo dok nismo dobili ono što danas krasi centar Istanbula. Zgrada je 2008. godine zatvorena zbog radova uz brojne pravne prepreke, a 2018. je srušena, da bi počela gradnja novog objekta.

Savremeni kompleks - simbol moderne turske kulture

Potpuno novi Ataturk Kulturni centar danas ima 14 spratova i nekoliko desetina hiljada kvadratnih metara. Sadrži pozorišnu salu, opersku dvoranu, bioskop, biblioteku, konferencijske sale, kafiće, restorane... Prostor sadrži najsavremenije zvučne, svetlosne i vizuelne sisteme. Zeleni krov je dizajniran tako da koristi dnevnu svetslost i štedi upotrebu struje.

Euronews/Aleksa Boljanović

 

Arhitekta novog objekta je Murat Tabanlioglu. Ako ste pomislili da vam je to prezime poznato, niste se prevarili. Reč je o sinu arhitekte prvobitnog zdanja, a naj način je još čvršće održana veza između starog i novog.  

Spolja je sačuvan stil stare zgrade, ali u unutrašnjosti su napravljene velike promene u skladu sa savremenim principima graditeljstva. Enterijer je ispunjen kombinacijom stakla i drveta koji stvara utisak topline i doprinosi boljem osvetljenju. 

Kada se uđe u centar, prvo što se primeti je velika crvena sfera koja se sastoji od 15.000 specijalno dizajniranih i pažljivo naslaganih keramičkih pločica. Baš ispod te sfere krije se scena opere i baleta. Ono što ostavlja bez daha je i bliblioteka koja se prostire na nekoliko spratova, a u njenom središtu je amfiteatar pogodan za održavanje književnih večeri i promocija knjiga. Prostorije u centru ispresecane su holovima i hodnicima koji izgledaju kao ulice u pravom malom raju za umetnike i kulturne radnike.

Euronews/Aleksa Boljanović

 

Turski zvaničnici nazivaju Kulturni centar Ataturk simbolom moderne kulture te zemlje i mestom gde se najjasnije vidi slika stare i nove Turske i na kome se tradicija sudara sa budućnošću. Ako je civilizacija moć nad svetom, klutura je ljubav prema svetu, rekao je Entoni Kempinski, a čini se da se ta ljubav u novom centru turske kulture pokazuje u punom sjaju.  

Komentari (0)

Putovanja