Oko sveta

Istraživanje otkrilo koji je najjeftiniji evropski grad za posetu: Pivo za 2,5 evra i besplatni ulazak u većinu muzeja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/11/2022

-

09:32

Istraživanje otkrilo koji je najjeftiniji evropski grad za posetu: Pivo za 2,5 evra i besplatni ulazak u većinu muzeja
Istraživanje otkrilo koji je najjeftiniji evropski grad za posetu: Pivo za 2,5 evra i besplatni ulazak u većinu muzeja - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Od 100 različitih evropskih gradova, andaluzijski grad Granada je proglašen za najjeftinije odredište za gradski odmor zahvaljujući širokom spektru besplatnih atrakcija. 

Nova studija Omio veb-sajta za rezervacije prevoza koja je proučavala 100 različitih gradova u Evropi otkrila je da je Granada najbolja za niskobudžetni obilazak grada.

Utvrđeno je da Granada ima ukupno 112 besplatnih turističkih atrakcija, 10 besplatnih muzeja i pristup 60 različitih znamenitosti za posetu, piše Local.

Obrok za dvoje u prosečnom restoranu košta 50 evra, dok poseta palati Alhambri, koja je pod zaštitom Uneska, košta 14 evra za odrasle, za kartu za turistički obilazak autobusom posetioci treba da izdvoje oko devet evra.

Noćni izlazak u ovom andaluzijskom gradu je takođe pristupačan, buduće da pivo košta oko 2,5 evra a uz to se dobija besplatan tanjir tapasa. Karta za gradski prevoz košta 1,40 evra, a važi 24 časa.

Šta obići u Granadi?

Ušuškan u dolini planine Sijera Nevada, leži prelep drevni grad sa istorijskom arhitekturom. Gotovo simbol grada i definitivno glavna atrakcija je Alhambra, najveća mavarska tvrđava u Andaluziji.

Alhambra je jedno od najpopularnijih i najboljih mesta u južnoj Španiji, koje s brda Sabika gleda na grad. Od godine 1984. nalazi se na listi Uneskove svetske baštine.

Podignuta je davne 889. godine, na ostacima drevnih rimskih ruševina. Za razliku od Kraljevskog Alkazara u Sevilji, koji je spojio maurski i hrišćanski stil, Alhambru su izgradili Mauri.

Palata Nasrid je nesumnjivo krunski dragulj Alhambre, trag prefinjenog, zamršenog i elegantnog arhitektonskog stila maurske civilizacije.

U ovom gradu se takođe nalazi druga najveća katedrala u Španiji i četvrta najveća na svetu. Sagrađena je za vreme vladavine kraljice Izabele. Iako je izgradnja počela 1518. godine, bilo je potrebno više od 180 godina da se završi.

Unsplash

 

Nedaleko od ovog zdanja nalazi se i centralni trg - plaza de Rib Rambla, pun kavića, parova i prodavnica. U centru je velika fontana iz 17. veka, sa likom Neptuna. Trg je takođe okružen prelepim zgradama iz 19. veka.

Ako ikada posetite ovaj grad trebalo bi da obiđete arapski kvart pod nazivom Albaicin, ili Albajzin. Izgrađen na strmom brdu, to je drevna oblast sa uskim, zamršenim, vijugavim ulicama i neverovatnim šarmom. 

Unsplash

 

Kraj dana definitivno vredi dočekati na užurbanom vidikovcu pod nazivom Mirador de San Nikolas. Mnogi ovo mesto smatraju najboljim za posmatranje zalaska sunca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja