Oko sveta

Italijanski gradić Portofino uveo "zone bez zadržavanja": Poziranje za selfi turiste bi moglo koštati više od 200 evra

Komentari

Autor: Euronews

18/05/2023

-

21:36

Italijanski gradić Portofino uveo "zone bez zadržavanja": Poziranje za selfi turiste bi moglo koštati više od 200 evra
Italijanski gradić Portofino uveo "zone bez zadržavanja": Poziranje za selfi turiste bi moglo koštati više od 200 evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portofino, mali gradić na Italijanskoj rivijere, je postao prava turistička atrakcija, a meštani snose posledice. Razmobojne zgrade, prelepa obala i šarm ovog grada čine ga savršenim kandidatom da postane budući sadržaj na Instagramu.  

Leti, ovo znači priliv posetilaca koji poziraju za selfije, blokirajući puteve i prolaze.  

Da bi se izborio sa ovim, gradonačelnik Portofina je uveo zone bez zadržavanja. Svako ko bude "visio" na istom mestu duži vremenski period između 10:30 i 18:00 rizikuje da dobije kaznu u iznosu do 270 evra., piše Euronews.

U ovom gradiću živi nešto više od 400 stanovnika, ali u njemu odseda i oko 10.000 turista. Ovaj broj turista rezultira pretrpanim ulicama.  

Zabrana zadržavanja služi da bi sprečila ljude da se skupljaju na pristaništu. Zabrana će biti aktivna do 15. oktobra kada se završava turistička sezona. 

Na koje načine se Italija bori protiv previše turista? 

Portofino nije jedini grad koji se bori sa problemom prevelikog broja turista. 

Na Amalfi obali, tirkizne uvale i gradići na liticama privlače horde posetilaca tokom letnjih meseci. 

Da bi se gužva na putevima minimalizovala na čuvenom putu između Vietri sul Mara i Positana, uveden je sistem ograničenja registarskih tablica. 

Tanjug AP/Antonio Calanni

 

Automobili čije se registarske tablice završavaju neparnim brojem su mogli da uđu na put neparnim danima, a oni sa parnim brojem, parnim danima.  

Venecija se takođe suočava sa sličnim problemima. U zenitu sezone, ovaj gradić od svega 50.000 stanovnika poseti još 150.000 ljudi dnevno. 

Od 2021, velikim kruzerima je zabranjeno da pristupaju gradskoj luci. Očekuje se da će gradske vlasti uvesti obaveznu jednodnevnu kartu za posetioce, u iznosu od pet evra. Turisti koji ostaju više od jednog dana već plaćaju dodatnih pet evra koji su uključeni u cenu hotela.  

Mnoga druga mesta imaju ograničenje na kratkoročne zakupnine u cilju sprečavanja depopulacije i rastućih cena zakupa.  

Preporuka za vas

Komentari (1)

Lena

23.05.2023 13:12

Biće toga sve više, ne bi li sve one stare građevine uopšte opstale. Ove godine na jesen nameravam da putujem u Veneciju, tako da ću uskoro već morati da počnem da se pripremam. Da rezervišem termin, smeštaj, royal charter service let... Ali, kad bolje razmislim, ovakve pripreme putovanjima daju na značaju. Nije to ni tako loše.

Putovanja