Biznis vesti

Srbija se pridružila globalnoj inicijativi za održivi turizam

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2023

-

15:38

Srbija se pridružila globalnoj inicijativi za održivi turizam
Srbija se pridružila globalnoj inicijativi za održivi turizam - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je u sredu zvanično postala članica Globalnog saveta za održivi turizam (Global Sustainable Tourism Council), a pristup članstvu ovoj inicijativi je na godišnjoj globalnoj konferenciji tog saveta koja se održava u Antaliji, potpisala pomoćnica ministra za turizam Dunja Đenić. 

Potpisivanje ovog sporazuma o članstvu, omogućiće Srbiji da dobije podršku za prilagođavanje globalnim standardima održivosti u turizmu, u skladu sa potrebama naše zemlje, kao i da se promoviše kao zemlja održivog, domaćinskog turizma širom sveta, navodi se u saopštenju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).  

Na panelu o održivom turizmu na Zapadnom Balkanu na konferenciji u Turskoj, promovisano je opredeljenje Srbije da isprati najnovije globalne trendove u turizmu i promoviše se kao destinacija dobrih domaćina, domaćinskog privređivanja koje je u osnovi održivog turizma.

"Srbija ima brojne mere i subvencije za sektor turizma, kao i vaučere za stanovništvo koji promovišu lokalni turizam i kroz njega ravnomerni održivi razvoj zemlje. Naglasak se stavlja na komunikaciju sa privredom, koja će biti okosnica buduće Strategije za razvoj turizma Srbije", izjavila je Đenić.

Pristup članstvu omogućiće Srbiji da uspostavi nacionalne standarde održivog turizma, što bi pružaocima turističkih usluga u našoj zemlji omogućilo da ponesu zvaničnu oznaku održivosti i time odgovore na zahteve modernih posetilaca iz celog sveta.

Održivi, odnosno domaćinski turizam, podrazumeva razvoj turističkih destinacija na način koji doprinosi zaštiti životne sredine, ekonomskom napretku malih i srednjih preduzeća u turističkim destinacijama, kao i promovisanju njihove autentične kulture i tradicije.

Kako se navodi, s obzirom na povećanje svesti globalne javnosti o važnosti očuvanja prirodnog i kulturnog nasleđa destinacija, održivi turizam poslednjih godina sve više dobija na značaju, posebno među turistima koji pripadaju mlađim generacijama.

Prema najnovijim istraživanjima platforme booking.com, više od tri četvrtine turista želi iskustvo održivog turizma i u skladu sa tim planiraju svoja putovanja u narednih 12 meseci. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis