Sezona

Skriveni dragulj Jonskog mora: Grad u kojem ćete doživeti autentičnu Grčku po pristupačnim cenama

Komentari

Autor: Tara Tomović

01/06/2024

-

10:47

Euronews Srbija/Press trip

veličina teksta

Aa Aa

U cilju promocije Preveze i Meteora, destinacija koje putnicima nude jedinstvena iskustva, opštine su u saradnji sa kompanijom CK Strategies i uz podršku Kancelarije grčke nacionalne turističke organizacije u Srbiji (GNTO), organizovale specijalno putovanje na kojem su ugledni novinari iz Srbije imali priliku da se upoznaju sa svim lepotama ovih oblasti. Reportažu o Meteorima možete pročitati sledećeg vikenda na sajtu Euronews Srbija.

"Ja ću gambore iz Preveze, salatu i burdeto". Ovako je čuveni Rodžer Mur naručio svoje jelo u filmu "James Bond: For Your Eyes Only" iz 1981. godine. I to je baš ono što i vi treba da uradite ovog leta. Ne samo da posetite Prevezu, grad smešten na raskrsnici omiljenih letnjih destinacija srpskih turista, već je i "okusite" u svakom pogledu, bilo da su to njene gastronomske ili kulturno-istorijske znamenitosti.

Preveza se nalazi na 950 kilometara od Beograda i smeštena je u najlepšem delu Epira, na početku Ambrakijskog zaliva, ali i magičnog Jonskog mora koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ipak, nekako stidljivo, Preveza se do sada nije isticala kao mesto koje su srpski turisti birali za odmor, radije za izlet. Često se smatrala Solunom jonske obale u koji se na izlet svraća ukoliko letujete na Lefkadi ili u Pargi.

Međutim, ova nenametljiva lepotica Jonskog mora je zapravo savršena lokacija za letnji odmor, a nama je čak i nekoliko dana bilo malo za sve ono što pruža.

Nekoliko je razloga zbog kojih treba posetiti Prevezu, pa hajmo redom.

Najduža peščana plaža u Evropi 15 minuta od centra grada

Na samo 15 minuta od centra Preveze nalazi se pravi dragulj Jonskog mora, možda čak i najbolje čuvana tajna Epira - plaža Monoliti. Skladno kombinujući zelenilo i plavetnilo, idealna je za ljubitelje dugih šetnji i nepreglednog horizonta. Prostire se na na nešto više od 22 kilometra što je i zvanično čini najdužom peščanom plažom u Evropi.

Euronews Srbija/Tara Tomović

Plaža Monoliti

Uređena sasvim dovoljno da ostane u skladu sa prirodom, ali i na nekim mestima potpuno divlja, Monoliti posetiocima pruža priliku da uživaju u plavetnilu Jonskog mora okrenutom prema Paksosu u daljini, ali i zelenilu šume koja se prostire na 66 hektara što je čini savršenom za šetnje u prirodi.

Plaža poseduje Plavu zastavicu i obiluje barovima duž cele dužine na kojima su ležaljke, ali i parking besplatni. Iako se po lepoti poredi sa plažama Kiklada, uglavnom samo lokalno stanovištvo poznaje sve lepote Monolitija.

Euronews Srbija/Tara Tomović

Blue Island

Naša preporuka je svakako beach bar "Blue Island" koji se nalazi na samom izlazu iz Preveze, a u kojem ćete moći da provedete sadržajan dan u potpuno opuštenoj mediteranskoj atmosferi.

Delfini koji vole Abu, ali i Bregovića

Ono što pak, nikako ne smete propustiti ukoliko se nađete u Prevezi jeste krstarenje Ambrakijskim zalivom.

Na brod "Amvrakikos Cruises" se možete ukrcati u samom centru grada, tačnije u marini. Četvorosatno krstarenje se odvija u porodičnoj atmosferi i za cilj ima da vam otkrije sve tajne podvodnog života u zalivu.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Foke važe za one stidljivije, pa ćete biti pravi srećnici ako ih ugledate, ali su zato delfini pravi holivudski glumci koji zavređuju pažnju i organizuju pravi šou. Sve što traže jeste malo glasne muzike i tapšanja da prikažu svoje umeće. Kapetan broda koji inače priča srpski jezik kaže ih privlači glasna muzika, posebno hitovi Abe i Gorana Bregovića.

Probali smo i... eto ih.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

"Izlet se bazira na posmatranju divljeg života Ambrakijskog zaliva. Cilj je da se posetioci sjedine sa morskim životom i razviju svest o očuvanju životne sredine, zemlje i našeg mora. Posetioci mogu da nauče mnogo toga, ali i u tih nekoliko sati dožive Grčku u pravom smislu te reči - od muzike, preko gastronomije, pa do gostoprimljivosti", kaže za Euronews Srbija Dimitris Jovanos, kapetan barke.

Krstarenje traje četiri do pet sati, od ujutru do popodne, a posetioci imaju priliku i da uživaju u morskoj tradicionalnim specijalitetima. Sa trpeze neće izostati ni svetski slavni gambori, dagnje, ali ni girice po kojima je ovaj grad takođe poznat.

Cena izleta je 60 evra za odrasle, 30 za decu. Prijatelji iz Srbije, međutim, uvek imaju popust, naglašava dvadesetpetogodišnji kapetan.

"Obožavamo Srbiju. Cilj je da stranci, a posebno srpski turisti znaju da imaju prijatelje u Prevezi", kaže Dimitris i dodaje da njegova porodica drži i turističku agenciju - "Dolaze nam Srbi, pa zajedno slušamo Gorana Bregovića na brodu"

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Na pitanje da li bi Preveza mogla da postane Solun Epira, odgovara:

"Upravo tako. Ali, Preveza je rastuća destinacija i počela je da se izdvaja kao grad koji ima kvalitet. Odiše opuštenom i porodičnom atmosferom gde još nije zavladao masovni turizam. Dakle, posetioci Preveze imaju priliku da upoznaju autentičnu Grčku više nego onu turističku", naglašava.

Gastronomija dostojna Džejmsa Bonda

I da se vratimo na Džejmsa Bonda. Četrdeset i tri godine od čuvenog filma, prevežanski gambori i dalje se smatraju jednim od najkvalitetnijih na svetu.

Ali, nisu u pitanju samo gambori. Vekovima su meštani Preveze maksimalno koristili sve blagodeti Ambrakijskog zaliva i uspostavili snažnu tradiciju u preradi ribe i morskih plodova. Zato nije neobično što se u ovom gradu mlađi ljudi sve više okreću starim porodičnim receptima koji su se pokazali izuzetno traženim na tržištu.

Gore pomenuti gambori (lokalno poznati kao gabari), ali i sardine, koje se nazivaju papalinama, decenijama su sastavni deo prevežanske trpeze, bilo u porodičnim domovima ili tavernama.

Jedna takva taverna, odnonosno restoran jeste i "Alati" koji, obrgljen Ambrakijskim zalivom s jedne, i planinama Epira s druge strane, oblikuje gastronomski identitet grada. S akcentom na klasičnim svežim ribljim specijalitetima sa roštilja, tiganja ili pare, restoran u ponudi ima kreativna jela "upakovana" u savremenu perspektivu grčke gastronomije. Osim toga, prelepa bašta restorana doslovno je "zakoračila" u more što ugođaj čini još prijatnijim.

Euronews Srbija/Tara Tomović

Mondenski "Celest"

S druge strane, ima i onih koji nude spoj tradicionalne prevežanske kuhinje sa modernim u jedinstvenom arhitektonskom enterijeru. Radi se o restoranu "Celest" koji se nalazi na početku marine, a u kojem možete doživeti savršene trenutke oslikane kroz izuzetan gastronomski doživljaj mediteranske kuhinje.

Preveza je na dobrom glasu i zbog svog uza, što čak i nije neobično jer kada se u obzir uzme značajna proizvodnja ribe i morskih plodova, jasno je da se čašica žestokog pića odlično slaže uz ovakva jela. Upravo je zato Preveza dom jedne od najstarijih grčkih destilerija uza Rubu koju smo takođe imali prilike da posetimo.

Euronews Srbija/Tara Tomović

Destilerija Rubu

Nalazi se u samom centru istorijskog centra grada, u prizemlju stare zgrade koja će vas svojim enterijerom - drvenim vratima i podom od starinskih pločica, vratiti u vremena koja bude nostalgiju.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

I doista, poseta destileriji je istinski doživljaj grada i autentične Grčke o kojoj je kapetan Jovanos govorio. Elegantne boce alkoholnih pića i retro izlozi odišu stilom prošlih vremena tako izazivajući snažne emocije kod posetioca.  

Istorija koja je promenila tok Rimskog carstva

Koliko je Preveza bogat grad, svedoči i činjenica da se baš na ovom mestu nalazio antički grad Nikopolj, pa je tako nezaobilazna i poseta muzeju grada koji je osnovan u znak sećanja na pobedu Oktavijana Avgusta nad Markom Antonijom i Kleopatrom u pomorskoj bici kod Akcijuma 31. godine p.n.e.

Osnivanje Nikopolja imalo je veliki uticaj na dalji razvoj Rimskog carstva i tok istorije, pa muzej prikazuje ključnu poziciju Nikopolja u kontekstu Rimskog i Vizantijskog carstva, ali i njegovu ulogu između dve prestonice - Rima i Konstatinopolja.

Posetioci muzeja prate hroniku glavnih istorijskih događaja koji su prethodili osnivanju Nikopolja uživajući u pravom blagu antike.

Nismo slučajno rekli da prvo obiđete muzej, jer se u neposrednoj blizini nalaze veličanstveni arheološki ostaci koji su nepobitni svedoci antičkog Nikopolja - i to na samo osam kilometara severno od Preveze.

Tokom rimskog i ranovizantijskog perioda, Nikopolj se razvio kao glavni grad provincije Stari Epir (Epirus Vetus). U okviru arheološkog nalazišta nalaze se rimska utvrđenja Odeon i pozorište (iz 1. veka nove ere), spomenik Oktavijanu, vizantijske zidine, ali i bazilike ranog hrišćanskog doba i takozvani Vassilospito (Kraljevska kuća).

Bez gužvi na ulicama

Miris mora, ulice ispunjene kafićima prepunim meštana, restorani koji se nižu uz obalu i Stari grad sa mnogo prodavnica koji odiše pravom letnjom atmosferom. I zaista, kao što su nam mnogi sagovornici rekli, bez gužvi karakterističnih za grčke gradove na moru. Premda se čini da se Preveza ljubomorno skrivala od turista, oni pravi ljubitelji Grčke u Srbiji su i te kako znali za nju.

"Srbi su uvek posećivali Prevezu, samo ih je više otkako imamo nove puteve, pa se stiže lakše, brže i sigurnije", kaže u razgovoru za Euronews Srbija gradonačelnik Preveze Nikos Georgakos i nastavlja:

"Veliki je broj srpskih turista koji nas cene i dolaze često jer je Preveza grad koji prima posetioce tokom cele godine"

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Ono što pak, Georgakos predlaže srpskim turistima jeste da Preveza postane njihov dom, barem kada je letnji odmor u pitanju.

"Možete se smestiti u gradu, pa odavde ići na izlet u Pargu, na Lefkadu, krstariti Ambrakijskim zalivom ili obići reku Aheron. Ovo je jedna od najlepših i najsigurnijih lokacija koje mogu biti polazna tačka da se vide sve lepote oblasti", dodaje.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Prema rečima gradonačelnika, Preveza će zahvaljujući aerodromu koji se nalazi na samo tri kilometra od grada, ove godine dočekati između milion i milion i po turista koji, osim iz balkanskih zemalja, dolaze i iz Nemačke, Francuske, Britanije, Švedske, Danske i Holandije. A sve više srpskih turista, moglo bi da znači i direktan let ka ovom gradu.

"Mislim da bi to trebalo da se desi (let). Krećemo se u tom smeru promocijom našem grada u Srbiji", zaključuje Georgakos.

Odnos cene i kvaliteta

Jasno je da Preveza ima mnoštvo kvaliteta koji zavređuju pažnju srpskih turista, ali i ono što je odlučujući faktor za putovanje kod većeg broja ljudi jesu i pristupačne cene. Upravo se tu krije važan adut - ovaj grad nudi autentičnu Grčku po cenama koje su niže nego na severu zemlje.

Primera radi, u lokalnoj taverni u Starom gradu cena grčke salate je 7,5 evra, porcija kromipirića četiri evra, a fete saganaki 4,5. Parče musake iznosi devet evra, a porcija sveže hobotnice tek devet evra. Koliko god smo se trudili da dokažemo suprotno, gotovo da nema porcije koja je skuplja od 15 evra, a to je najviša cena koja je rezervisana isključivo za paste sa morskim plodovima.

Kafa košta dva evra, a gazirani i negazirani sokovi oko evro i po.

Euronews Srbija/Tara Tomović

Butik hotel "Daluz"

Kada je smeštaj u pitanju, noćenje u nekom od apartmanskih smeštaja iznosi u proseku oko 60 evra. Ipak, mi preporučujemo mondenski butik hotel sa četiri zvezdice "Daluz", jedan od najbolje ocenjenih na platformi Booking, koji se nalazi na samo dva kilometra od centra Preveze.

Euronews Srbija/Tara Tomović

Butik hotel "Daluz"

Prirodno okruženje i elegantna estetika stvaraju odgovarajuću atmosferu za ugodan boravak, a ono čemu sigurno nećete odoleti - osim šik enterijera, jesu svakako ukusni obroci i "instagramičan" bazen.

Cena noćenja u junu iznosi u proseku oko 120 evra za dve osobe.

 

Komentari (0)

Putovanja