Sezona

Jedna od najlepših grčkih plaža kojoj nije lako prići: Ne nosi bez razloga ime Đavolja luka

Komentari

Autor: Tara Tomović

08/09/2021

-

07:25

Euronews Srbija • turnupsoundz audio

veličina teksta

Aa Aa

U blizini Hanje na Kritu nalazi se jedna od najlepših, ali i najopasnijih plaža Šejtan Limanja, odnosno Đavolja luka, koja nosi svoje ime još od otomanske vlasti.

Što zbog pozicije na kojoj se nalazi, što zbog opasnih struja plaži je posebno izazovno prići i sa kopna, i sa mora.

Ipak, kako je pored plaža Balos, Falasarna i Elafonisi, i Šejtan Limanja jedan od zaštitnih znakova ostrva, mnogi turisti se odvaže da vide prirodnu lepotu po kojoj je poznata.

Plaža je udaljena oko 22 kilometra od grada Hanje, a smeštena je na poluostrvu Akrotiri, tačnije u njegovom severoistočnom delu.

Među lokalnim stanovništvom je poznata i po imenu Stefanos ili Rizoskoko, a u pitanju je ne tako velika uvala koju odlukuje izuzetno stenovit, istovremeno i fascinantan pejzaž.

Tako oni koji se odvaže da se spuste do plaže, ne treba da se čude ako na samom putu, pa čak i plaži sretnu poneku kozu kojoj je ovo prirodno stanište.

Unsplash

 

Ukoliko boravite u samoj Hanji potrebno je krenuti put aerodroma. Kada dođete do samog puta za plažu, budite oprezni, jer je potrebno proći šest oštrih serpentina koje će vas direktno dovesti do parkinga. Nemojte se čuditi kada vidite da neki ljudi ostaju u kolima čekajući svoje saputnike koji su se usudili da se spuste, ali i vodiče koji govore turistima da ukoliko su anksiozni bolje da sačekaju grupu gore.

Štaviše, prošle godine je sprovedena višesatna operacija spasavanja francuske turistikinje koja je pri strmom silasku pala na oštre stene. Srećom, žena je dobila lakše povrede i prevezena je u bolnicu.

Dakle, od parkinga kreću prave vratolomije. Prilaz plaži nije jednostavan i iziskuje priličnu spretnost dok se spuštate niz vrlo strmu stazu.

Euronews Srbija

 

Ukoliko krenete spust desnom stranom, on je manje strm, ali pri samom prilazu plaži se dolazi do oštrih stena koje je potrebno oprezno preći i doslovno skočiti na plažu.

Levi put je izuzetno strm, ali možda čak i sigurniji jer se sve vreme krećete uskim puteljkom prepunim prepreka, ali se možete držati za stene i nikako ne gledati u provaliju koja se slobodno prostire sa vaše leve strane.

Nikako ne treba da krećete u papučama ili sandalama, već samo patikama.

Euronews Srbija

 

Bilo kako bilo, oni hrabriji, a posebno koji se ne plaše visine, nemaju problem da savladaju ove prepreke te smatraju silazak do skrivenog raja pravom avanturom.

Oni koji se spuste do plaže, nailaze na možda najlepši prizor koji će ikada videti. Na potpuno divljoj plaži, ne tako velike veličine, nećete videti ležaljke, a često ni suncobrane.

Sitan šljunak i tirkizno more, a ponegde i prirodni hlad nateraće vas da shvatite da se "žrtva" isplatila.

 

Komentari (0)

Putovanja