Novosti

Kako je došlo do propasti najvećeg turističkog giganta u Grčkoj - pandemija kap koja je prelila čašu

Komentari

Autor: Tara Tomović

21/08/2021

-

21:16

Kako je došlo do propasti najvećeg turističkog giganta u Grčkoj - pandemija kap koja je prelila čašu
Kako je došlo do propasti najvećeg turističkog giganta u Grčkoj - pandemija kap koja je prelila čašu - Copyright Unsplash; mouzenidis.com

veličina teksta

Aa Aa

Turistička agencija Mouzenidis Travel Greece nastavila je sa odlaganjem aranžmana do kraja septembra, a pre tri nedelje Osnovni sud u Solunu prihvatio je zahtev kompanije i odobrio privremenu zaštitu od poverilaca što znači da se sve mere gonjenja i potraživanja privremeno obustavljaju. Odbrana je naglasila da je turistička grupa održiva i da se uz odgovarajuće mere konsolidacije može vratiti u funkciju. Istovremeno, istaknuto je da grupa nije dobila nikakvu meru podrške uprkos obećanjima vlade Grčke.

U saopštenju advokatske kancelarije Calikis & Panu Law Firm koja vodi slučaj, Mouzenidis Travel Greece se "trenutno suočava sa problemima finansijske likvidnosti kao posledicom kolapsa turističkog tržišta uzrokovanog opštim i globalnim zatvaranjem zbog pandemije, te sada pokušava da pronađe rešenje u 'slepoj ulici' kroz proces konsolidacije".

Kako se tvrdi, "u pitanju je održivo poslovanje, koje se zahvaljujući svom snažnom brendu, uz odgovarajuće mere konsolidacije i efikasan poslovni plan, u kombinaciji sa finansiranjem od strane novih ulagača, može nositi sa nepovoljnim ekonomskim uslovima koji vladaju u oblasti turizma kao rezultat pandemije koronavirusa".

"Očekuje se da će mere za podršku preduzećima u turističkom sektoru, koje vlada najavljuje doprineti tome, uprkos teškom udaru koji je turistički sektor pretrpeo zbog koronavirusa i ograničenja putovanja. I uprkos tome što je Mouzenidis Travel glavni kanal za priliv turista iz centralnoistočne Evrope, kompanija nije dobila nikakvu hitnu finansijsku podršku od vlade, uprkos uveravanjima druge strane", navodi se u saopštenju.

Kolaps u Grčkoj uticao i na srpske putnike

Sredinom juna, turistička agencija Mouzenidis Travel Srbija koja je srpskim turistima prodavala aranžmane grčkog partnera, objavila je da se putovanja za jedan broj putnika otkazuju, te da je takvo obaveštenje stiglo iz Grčke.

U poslednjem saopštenju objavljenom na njihovoj Fejsbuk stranici 28. jula, navodi se da je problem nastao zbog problema u radu grčkog partnera.

"Reagovao je Sektor turističke inspekcije nadležnog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koji je proverio celokupnu dokumentaciju u vezi otkazanih turističkih aranžmana od strane inostranog partnera Mouzenidis Travel S.A. iz Soluna i preduzeo sve radnje radi provere kompletnog poslovanja naše turističke agencije. Nakon okončanog postupka utvrđeno je da je naša agencija poslovala u skladu sa zakonom i preduzela sve neophodne mere u skladu sa propisima, te da ne postoje propusti u radu", navodi se u njihovom saopštenju i dodaje da je uprkos tome agencija nastavila sa radom u saradnji sa novim inostranim partnerima.

Agencija u Beogradu je takođe obeštetila putnike koji su usled insolventnosti grčkog partnera ostali bez letovanja.

Kako je došlo do propasti Mouzenidisa?

Turističkoj grupaciji Mouzenidis, koja je vlasnik avio-kompanije Ellinair i desetine hotela širom Grčke, dugo već preti kolaps. Osnivač grupacije Boris Muzenidis, inženjer automobila u bivšem Sovjetskom Savezu, došao je u Grčku početkom devedesetih godina prošlog veka gde je pronašao plodno tlo za turizam, posebno na Halkidikiju. U roku od samo nekoliko godina, vodio je neke od najboljih hotela u severnoj Grčkoj, bilo direktnim preuzimanjem ili putem partnerstva, građevinsku kompaniju, parking aerodroma "Makedonija" i malu avio-akompaniju sa flotom od pet savremenih Erbasova.

Međutim, brzom izgradnjom carstva, Muzenidis se izložio i velikim rizicima. Dugo se spekulisalo o nadolazećoj katastrofi, a do otkrića je došlo iznenadnom smrću Borisa Muzenidisa od koronavirusa u martu ove godine. Iako je kompaniju preuzeo njegov sin Janis Muzenidis, čini se da više ništa nije mogao da uradi.

"Nadamo se da će se hoteli grupacije ponovo otvoriti. Štaviše, Mouzenidis je najavio da će uskoro obnoviti njihov rad", rekao je predsednik Udruženja vlasnika hotela na Halkidikiju i Panhelenskog udruženja hotelijera Grigoris Tasios.

Kako navodi portal efsyn.gr, grupacija navodno želi da osnuje novu kompaniju sa drugim imenom iako se procenjuje da bi takav poduhvat mogao da ih košta 70 miliona evra. Izvori iz grupacije pak, tvrde da porodica Mouzenidis traži ulagače, ali da je i u kontaktu sa grčkom vladom od koje očekuje finansijsku pomoć.

Komentari (0)

Putovanja