Sezona

Destinacije na kojima možete letovati i u oktobru: Jeftiniji aranžmani, nema karantina, a i dalje je lepo vreme

Komentari

Autor: Tara Tomović

10/09/2021

-

07:20

Destinacije na kojima možete letovati i u oktobru: Jeftiniji aranžmani, nema karantina, a i dalje je lepo vreme
Destinacije na kojima možete letovati i u oktobru: Jeftiniji aranžmani, nema karantina, a i dalje je lepo vreme - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Letovanje u oktobru postaje sve popularnije među građanima Srbije, a sa epidemiološkim merama i ograničenjima putovanja, ipak su se nametnule određene destinacije koje ne zahtevaju previše kada je reč o režimu ulaska u zemlju, a nude i povoljniji smeštaj nego u jeku sezone. Osim toga, reč je o destinacijama na kojima se u tom periodu može očekivati i lepo vreme.

Mnogi koji su u 2020. godini išli na letovanje činili su to uglavnom u septembru i oktobru kada su omiljene destinacije domaćih turista pomalo "olabavile" kovid mere, odnosno režime ulaska u države.

Trend se nastavlja i ove godine, a među destinacijama gde se u oktobru mogu očekivati topli dani i povoljni aranžmani, ističu se Egipat i Turska.

Egipat

Egipatsko letovalište Hurgada je trenutno vrlo atraktivno, a svakako treba spomenuti i letovališta Marsa Alam i Šarm El Šeik.

Ne treba naglašavati da u Egiptu sezona traje skoro cele godine, pa vreme koje vas tamo u oktobru očekuje slično je onom koje smo imali u Srbiji u avgustu.

Važno je istaći da je ove godine potrebna viza za Egipat koja se izdaje na aerodromu ili putem sajta i košta 25 dolara. Vizu je moguće dobiti i u konzulatu u Beogradu po ceni od 10 dolara.

Tara Tomović/Euronews

 

Takođe, Egipat prihvata sve vakcine iz Srbije, a oni koji nisu vakcinisani moraće da dostave negativan PCR test (ne stariji od 72 sata). Deca do šest godina mogu slobodno da ulaze u zemlju.

Što se samih cena tiče, Egipat je ove godine poskupeo za 20 do 30 odsto - što zbog povratka ruskih turista na ovo tržište posle sedam godina, što zbog poskupljenja avionskih karata. I pored toga, u oktobru je moguće naći aranžmane na bazi all inclusive usluge u hotelima sa četiri i pet zvezdica, avionskim prevozom i transferom, po prosečnoj ceni od 500 do 600 evra.

Turska

Na Antalijskoj rivijeri sezona traje do kasnog oktobra, a umerene temperature idealne za sunčanje i kupanje, prijaće onima koji ne vole vrućinu.

Državljani Srbije mogu u Tursku sa potvrdom o vakcinaciji (prihvata se i Digitalni zeleni sertifikat) i potvrdom o preležanom kovidu u poslednjih šest meseci. Ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta, neophodno je da ima negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili negativan antigenski test (ne stariji od 48 sati).

Unsplash

 

Cene su raznovrsne, i dosta zavisi od usluge koju želite u hotelu. Između 500 i 700 evra koštaju hoteli sa četiri i pet zvezdica na Antalijskoj rivijeri, dok u Alanji možete platiti paket aranžman s avionom oko 400 evra. Važno je znati da čarter letovi idu u prvoj polovini oktobra do Turske.

Nevakcinisanim putnicima koji se vraćaju iz Egipta i Turske biće potreban negativan PCR test. U Turskoj se može uraditi na aerodromu i košta oko 20 dolara, dok je Egiptu 35. Putnici koji ne budu imali negativan PCR test, moraće u desetodnevni karantin po dolasku u Srbiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja