Sezona

Vodič za putovanje u Grčku: Šta vam je sve potrebno od dokumenata da biste otišli na letovanje?

Komentari

Autor: T.S.

14/05/2021

-

17:28

Vodič za putovanje u Grčku: Šta vam je sve potrebno od dokumenata da biste otišli na letovanje?
Vodič za putovanje u Grčku: Šta vam je sve potrebno od dokumenata da biste otišli na letovanje? - Copyright EPA/GEORGI LICOVSKI

veličina teksta

Aa Aa

Zbog pandemije virusa korona ove godine su za putovanja pored pasoša potrebni i drugi dokumenti. A budući da uskoro počinje sezona u Grčkoj mnogi putnici žele da saznaju na koji način mogu da uđu u državu.

Koji dokumenti su potrebni za ulazak u Grčku?

Granični prelaz Evzoni otvoren je za sve državljane. Potrebno je imati popunjen PLF formular minimum 24h pre ulaska, potvrdu o obavljenoj kompletnoj vakcinaciji ili negativan PCR test ili serološki test.

Digitalni zeleni sertifikat

Elektronska potvrda o vakcinaciji ili rezultatima već je dostupna na eUpravi. Da biste dobili Digitalni zeleni sertifikat, potrebno je da se registrujete na portalu eUprave i popunite prijavu, a od 1. juna će Grčka početi da prihvata ovaj elektronski dokument.

PLF formular

Passenger Locator Form (PLF) treba da se popuni preko interneta minimum 24 sata pre ulaska u državu.

Svaka punoletna osoba može da popuni formular, a za porodicu je dovoljan samo jedan primerak. Ovaj "papir" je obavezan nezavisno od načina prevoza i državljanstva. 

Za popunjavanje će biti potreban pasoš, saobraćajna dozvola i naziv letovališta, piše "Grčka.info".

Potvrda o vakcinaciji

Sve vakcinisane osobe koje ne poseduju digitalni sertifikat, mogu da pokažu dvojezičnu potvrdu o vakcinaciji, koju su dobili tokom primanja druge doze.

Osoba koja sa ovim dokumentom želi da uđe u Grčku treba da je pre najmanje 14 dana primila obe doze bilo koje vakcine (Fajzer, Sinofarm, Sputnjik ili AstraZeneka).

PCR ili serološki test

Ukoliko putnici nemaju potvrdu o vakcinaciji potreban je PCR test urađen najkasnije 72 sata pre ulaska u Grčku. Test može da se zakaže na portalu eUprave, a trenutno košta 9.000 dinara.

Takođe, na granici se prihvata i serološki test, koji pruža informaciju da li osoba ima antitela na virus.

Prema portalu eUprava serološki test je validan ako je urađen u poslednjih 6 meseci. Košta oko 2.000 dinara, a može da se uradi u brojnim privatnim laboratorijama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja