Sezona

Turska ublažava mere, policijskog časa više nema, a nošenje maski je obavezno

Komentari

Autor: AP

04/07/2021

-

20:15

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Turska je ublažila većinu epidemioloških restrikcija. Od četvrtka je ukinut noćni i nedeljni policijski čas jer je broj novozaraženih od koronavirusa znatno opao. Ulice Istanbula su ponovo oživele — muškarci igraju šah i kartaju se, a kafići i bioskopi su puni.

"Ne možemo više da ostanemo kod kuće. Pre svega zbog finansijskih razloga, ali ni zbog nas samih", rekao je Fatih Ajdin, 42-godišnji muzičar.

Tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova dozvolilo je ponovno otvaranje restorana, kao i neograničen broj zvanica na svadbama, dok je pravilo socijalnog distanciranja i dalje na snazi.

Koncerti i festivali mogu da se odvijaju u zatvorenom i na otvorenom, ali traju samo do ponoći.

Ukinut je policijski čas, a nošenje maske i na otvorenom je i dalje obavezno.

"Muka nam je od ovog života pod maskama. Trebalo bi što pre da se vratimo normalnom životu", rekao je Husaim Bajtas, vlasnik jedne prodavnice u Istanbulu.

Opasnost je i dalje prisutna

Turska je još sredinom maja počela da ublažava mere, nakon što je u aprilu broj novozaraženih dostizao rekordnih 63.000 slučajeva dnevno. Sada se broj novoobolelih na dnevnom nivou kreće oko 5.500.

Masova vakcinacija je umnogome pomogla u suzbijanju epidemije — državljani Turske su primili više od 50 miliona doza, ali je za sada samo 18 odsto stanovnika vakcinisano.

Budući da je Turska jedna od omiljenih letnjih destinacija stanovnika Rusije, gde je sada dominantan delta soj, mnogi su zabrinuti da će se ta varijanta virusa proširiti i naglo prouzrokovati rast broja novozaraženih.

Komentari (0)

Putovanja