Sezona

Kovid mere u omiljenim letovalištima srpskih turista: U Crnoj Gori zabranjeno igranje, u Turskoj šiša barovi, Grčka pooštrava ograničenja

Komentari

Autor: Tara Tomović

11/07/2021

-

08:00

Kovid mere u omiljenim letovalištima srpskih turista: U Crnoj Gori zabranjeno igranje, u Turskoj šiša barovi, Grčka pooštrava ograničenja
Kovid mere u omiljenim letovalištima srpskih turista: U Crnoj Gori zabranjeno igranje, u Turskoj šiša barovi, Grčka pooštrava ograničenja - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Iako raste broj vakcinisanih u Evropi, delta soj je počeo da preuzima i Stari kontitent. Uprkos tome, mnogi ni zbog delta varijante neće odložiti svoje letovanje. Stručnjaci pak, upozoravaju da bi delta soj, koji je mnogo infektivniji, trebalo da bude nova briga za putnike, posebno one nevakcinisane koje prvenstveno i cilja.

Upravo i zbog ubrzanog širenja delta soja, u mnogim zemljama su i dalje na snazi kovid mere, pa je pre odlaska na put neophodno dobro se informisati o njima. Dok je Turska olabavila većinu mera, Grčka ih je pooštrila, a u Bugarskoj one gotovo da i ne postoje.

Euronews Srbija je i ovog meseca pripremio spisak aktuelnih mera u Crnoj Gori, Grčkoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Albaniji, Turskoj i Egiptu. Važno je istaći da ni u jednoj zemlji ne važe nikakva ograničenja na plažama.

Crna Gora

Unsplash

 

U Crnoj Gori je obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, a akcenat se stavlja i na to da ona bude pravilno postavljena tako da prekriva nos i usta. Javni prevoz se odvija normalno, ali uz obaveznu dezifenkciju ruku pri ulasku i izlasku iz autobusa, kao i bez mogućnosti stajanja.

Za stolovima u ugostiteljskim objektima može sedeti najmanje četvoro ljudi. Priprema i služenje hrane može se vršiti od sedam do ponoći. Takođe, nije dozvoljeno stajanje i zadržavanje ispred kioska brze hrane.

Samo u baštama ugostiteljskih objekta moguća je živa svirka od 20 časova do ponoći, dok je ujedno na snazi i zabrana igranja i plesa.

Grčka

profimedia

 

U Grčkoj je obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenom u slučaju velikog broja ljudi. Od 2. jula centri zabave (klubovi i barovi) mogu da rade samo na otvorenom, ali je uslov da mogu da obezbede dovoljno sedećih mesta - dakle, niko ne sme da stoji.

Restorani i kafići mogu da rade i u zatvorenom, ali primaju samo vakcinisane goste dok u baštama mogu da sede svi. Javni prevoz se odvija normalno osim što vozila moraju da ograniče kapacitet na 65 odsto.

U slučaju putovanja na neko grčko ostrvo, od 6. jula je uvedena mera koja nalaže da pri ulasku na trajekt pokažete obavezan sertifikat o vakcinaciji ili rezultat PCR/brzog testa ili potvrdu o preležanoj bolesti u prethodnih šest meseci.

Hrvatska

profimedia

 

U Hrvatskoj je obavezno nošenje maske u svim zatvorenim prostorima širom zemlje. Maske su takođe obavezne na otvorenom gde je nemoguće održati fizičku distancu od metar i po.

Pre nekoliko dana donesena je Odluka o neophodnoj epidemiološkoj meri za područje Zadarske županije u trajanju do 18. jula 2021. godine. Naime, na ovom području je zabranjeno održavanje svih vrsta koncerata (živa muzika) i sličnih događaja na otvorenim površinama gde nije moguće sprovesti kontrolu prisutnih.

Ugostiteljski objekti mogu da služe goste u bašti do ponoći.

Alkohol se ne prodaje od ponoći do šest ujutru.

Bugarska

Wikipedia.org/Harrieta171

 

Prehrambene prodavnice i apoteke rade kao i pre pandemije. Grupne proslave dozvoljene su u zatvorenim prostorima do 50 odsto kapaciteta. Bašte ugostiteljskih objekata takođe uredno rade kao i pre pandemije.

Ipak, obavezno je nošenje maske koja potpuno pokriva lice (nos i usta) u svim zatvorenim javnim prostorima, kao i na otvorenim prostorima gde je veliki broj ljudi i nemogućnost poštovanja fizičke distance. Šalovi ili marame kao zamena za masku nisu dozvoljeni.

Albanija

Unsplash

 

Od 15. juna dozvoljeno je okupljanje do 50 ljudi. Nošenje maski na otvorenom više nije obavezno, dok za starije od 11 godina u zatvorenom prostoru ostaje obavezno.

Nepoštovanje ove mere se kažnjava sa 3.000 albanskih leka (2.898 dinara). Policijski čas traje od 23 do 6 ujutru.

Barovi, restorani, objekti brze hrane rade do 23h.

Turska

Unsplash

 

Od 1. jula Turska je ukinula veliki deo mera ograničenja, tako da su sada kao i pre otvoreni svi objekti, osim nargila barova. Otvorena su i turska kupatila, saune i saloni za masažu.
Ove mere se ne odnose na turiste koji odsedaju u hotelima i koji mogu da koriste sve njihove povoljnosti.

Nošenje maske je pak, i dalje obavezno za sve.

Egipat

Euronews/Tara Tomović

 

U Egiptu je epidemiološka situacija zadovoljavajuća, a nošenje maske je obavezno u zatvorenom. Oni koji se ne budu pridržavali ovih pravila, biće kažnjeni. Masovna okupljanja su odložena na neodređeno vreme, a ugostiteljski objekti mogu da rade sa 50 odsto kapaciteta ili manje. Hoteli i dalje mogu da popune 50 odsto kapaciteta, a korišćenje svih usluga (osim šiša barova) u njima je dozvoljeno.

Komentari (0)

Putovanja